Schotland: eerste Europese land met minimumprijs voor alcohol

De Schotse regering mag, ondanks protesten van de Scotch Whiskey Association (SWA), een minimumprijs voor alcohol invoeren. Het Britse Hooggerechtshof bepaalde unaniem dat de nieuwe wetgeving er mag komen.

De wet zit al sinds 2012 in de pijplijn, maar is met jarenlange rechtszaken steeds tegengehouden. Het Britse hof oordeelde echter dat de regeling een ‘proportionele manier is om een rechtmatig doel te bereiken’. De wet, die waarschijnlijk in het voorjaar van 2018 wordt ingevoerd, stelt dat de prijs van één eenheid alcohol minimaal 50 pence (circa 58 eurocent) gaat kosten. Hierdoor wordt de minimale prijs van een fles wijn bijvoorbeeld 4,69 pond (zo’n 5,23 euro).

 ‘Ik ben heel blij dat de minimumprijs wet door het Hooggerechtshof is verdedigd. Het is een lange weg geweest – en mensen zullen ongetwijfeld kritisch zijn – maar het is een gedurfde en noodzakelijke stap om de volksgezondheid te verbeteren’, schrijft Schotse premier Nicola Sturgeon op Twitter.

Overmatig alcoholgebruik is een groot probleem in Schotland. In 2016 stierven 1265 mensen aan de gevolgen van alcoholgebruik. Dat zijn ongeveer 24 doden per week. 25 procent van de Schotten drinkt te veel en 51 duizend kinderen groeien op met een ouder die overmatig alcohol gebruikt.

Datum: 16-11-2017

Reageer reacties (0)
LEES MEER...