Alcohol zorgt voor één op de twintig doden per jaar. Dat staat in een nieuw rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat zojuist verscheen. Dat is meer dan het aantal doden door aids, geweldsdelicten en tbc samen.

Alcohol was in 2012 verantwoordelijk voor 3.3 miljoen doden, dat is één per tien seconden. Veel mensen denken bij overmatig alcoholgebruik alleen aan leverziekten, maar alcohol verhoogt ook het risico op meer dan 200 ziekten als: kanker, infectieziektes (tbc en longontsteking), verwondingen en geweld. In Nederland stierven in 2012 1679 mensen aan oorzaken die expliciet met alcohol te maken hadden.

De WHO pleit voor meer maatregelen om mensen te beschermen tegen alcoholmisbruik.
Aanbevolen richtlijnen zijn:

  • Het verhogen van de accijns op alcohol

  • Het verhogen van de leeftijdsgrens

  • Het reguleren van de verkoop van alcohol

Europa heeft de hoogste consumptie van alcohol per hoofd van de bevolking ter wereld (dit is inclusief de voormalige Oostblok landen). 16 procent van de wereldbevolking is een overmatig drinker, volgens de WHO. Gemiddeld drinkt iedere wereldburger van 15 jaar of ouder 6,2 liter pure alcohol per jaar. Maar slecht 38,3 procent drinkt daadwerkelijk alcohol. Dit betekent dat diegenen die wél drinken gemiddeld 17 liter pure alcohol per jaar consumeren.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...