Snellere signalering gokverslaving door online gokwet

Dankzij de nieuwe online gokwet kunnen gokkers met een verslaving straks gemakkelijker worden opgespoord. Aanbieders van online kansspelen worden namelijk verplicht een verslavingsdeskundige in dienst te nemen, die per chat of mail in kan grijpen wanneer er een gokverslaving op de loer ligt. Ook zijn spelers in de toekomst gebonden aan goklimieten en blijven zij moeilijker anoniem.

De verslavingsdeskundigen onderhouden in de toekomst contact met zorginstanties om mogelijke verslavingen te voorkomen. Hoewel de maatregel nog verder moet worden uitgewerkt, verwacht minister Dekker van Rechtsbescherming positieve gevolgen voor het verslavingsbeleid.

Verschillende limieten
Een andere ontwikkeling in de wet is het verplicht stellen van limieten. Spelers bepalen vooraf hoe vaak ze een bedrag storten op hun account en hoe vaak ze mogen inloggen. Ook stellen ze een maximale saldohoogte op hun account in. Overschrijden ze het limiet, dan leidt dat tot een blokkade voor een dag. Zo’n limiet kun je verlagen, maar niet gemakkelijk verhogen: voor een verhoging geldt een wachttijd van 24 uur. Na een week kan pas een tweede verhoging ingesteld worden. Limieten op online goksites waren tot nu toe nog niet verplicht.

Minder belasting en anonimiteit
Twee andere veranderingen in de wet zijn een verlaagde kansspelbelasting en minder anonimiteit als gokker. Op dit moment kunnen gokkers nog anoniem spellen als blackjack en bingo spelen. Als de wet ingaat, wordt het hen echter verplicht om naam, adres, geboortedatum, telefoonnummer, bankrekeningnummer, mailadres, geslacht én burgerservicenummer te registreren. Al bestaande accounts moeten hun ontbrekende gegevens aanvullen.

Belasting
Momenteel betalen spelers 30,1 procent kansspelbelasting over winsten boven 449 euro. De nieuwe gokwet verlaagt het tarief naar 29 procent. Wel gaan de gokwebsites de belasting verrekenen, waardoor de nettowinstuitkering waarschijnlijk omlaag gaat. De drempel van 449 euro vervalt.
De regels gelden voor alle organisaties en bedrijven die kansspelen aanbieden in Nederland. Tot dusver was alleen de Nederlandse Loterij bevoegd om kansspelen op internet aan te bieden. Andere goksites waren illegaal. Er bestaat een grote kans dat het aantal online-kansspelaanbieders groeit. Anderzijds zal gokken in een veiligere omgeving gebeuren.

25/02/2019

Reageer reacties (0)
LEES MEER...