Staatssecretaris Van Rijn over drugsbeleid bij de VN

Staatssecretaris Martin van Rijn staat vandaag voor de Verenigde Naties om ze te overtuigen van het Nederlandse drugsbeleid. De gezondheid van drugsgebruikers staat centraal in de aanpak van het drugsbeleid. De aanpak varieert van preventie en behandeling tot het voorkomen van gezondheidsschade voor gebruikers.

In steeds meer landen wordt het Nederlandse drugsbeleid ingevoerd. Ondanks dat moeten politici zich nog vaak verantwoorden voor het ‘vertroetelen van junks’. Maar verslaafden moeten juist toegang krijgen tot zorg en medicijnen om van hun verslaving af te komen in plaats van een straf vindt Van Rijn. Wereldwijd wordt de strijd tegen drugs, ‘war on drugs’, vooral gevoerd met maatregelen. Deze maatregelen belemmeren volgens Van Rijn in veel landen dat verslaafden worden geholpen. 

Het Nederlandse drugsbeleid is gericht op meer preventie op scholen,  meer behandelingen in klinieken en  het verstrekken van schone naalden voor gebruikers. ‘Deze methode is zeer succesvol in Nederland, en andere Europese landen blijken het ook heel interessant te vinden', zegt Van Rijn. ‘Hierdoor is er aantoonbaar minder gebruik van drugs, zijn er minder verslaafden en loopt het aantal infectieziekten echt terug.’ Ook wordt er aandacht gevraagd voor de gebruikers als mens, en niet als crimineel. De hoogte van de straffen en alternatieven moeten daarvoor bespreekbaar zijn.

 

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...