Steeds meer mensen met oxycodonverslaving in de kliniek

Verslavingszorginstellingen in heel Nederland zien steeds meer mensen met een oxycodonverslaving. Het zou gaan om tientallen mensen per maand.

Verslavingsartsen zien een duidelijke stijging in het aantal opnames voor een oxycodonverslaving. Exacte cijfers zijn er niet, maar een toename in het aantal opnames van mensen met een oxycodonverslaving is merkbaar. Dit blijkt uit een onderzoek van RTL Nieuws.

Meer vraag
Lailoma Elias, verslavingsarts bij verslavingskliniek Spoor6, weet ook niet wat de exacte cijfers zijn, maar merkt op dat er meer vraag is naar behandeling voor een oxycodonverslaving. ‘Ik werk vijf dagen per week en ik ontvang nu ongeveer één keer in de week of één keer in de twee weken iemand op spreekuur. Dat is veel meer dan acht jaar geleden.’ Volgens Elias zouden receptvoorschrijvers meer op verslavingsgevoeligheid moeten letten bij het uitschrijven van opiaten zoals oxycodon. Ook zouden voorschrijvers van recepten meer voorlichting moeten krijgen en geven.

Verbeterde aanpak
Minister Bruno Bruins van Medische Zorg heeft een expertgroep samengesteld om het voorschrijven van oxycodon te verminderen. De groep bekijkt hoe de behandeling van mensen die aan oxycodon verslaafd zijn verbeterd kan worden. 

22/05/2019

Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...