Stijging gebruik pillen onder twintigers

Hoewel gister bekend werd dat de NIX18-campagne van de overheid zijn vruchten afwerpt bij tieners, is dit bij twintigers het tegenovergestelde. Het aantal twintigers dat rookt, alcohol drinkt of drugs gebruikt stijgt.

In 2017 rookte bijna 31 procent, dronk 85 procent alcohol en had meer dan een kwart ooit drugs gebruikt. Met name het percentage drugsgebruikers stijgt snel. Staatssecretaris Blokhuis denkt na over een ontmoedigingscampagne voor twintigers. Onlangs kondigde hij aan dat de prijzen voor alcohol en tabak fors gaan stijgen, maar daarbij is niet onderzocht of dat ervoor zorgt dat mensen meer naar drugs gaan grijpen. ‘Nederland doet het niet slecht. Maar jongvolwassenen drinken en gebruiken veel. Grijp je niet in, dan komt dat niet vanzelf goed’, aldus het Trimbos-instituut.

Legalisering
Het plan van Kathalijne Buitenweg van GroenLinks om de productie van xtc te reguleren kan in ieder geval niet op de goedkeuring van Blokhuis rekenen. ‘Legaliseren van xtc valt niet te rijmen met het ontmoedigingsbeleid waar wij op inzetten.’ Blokhuis wil met legalisering niet de indruk wekken dat xtc iets onschuldigs is. ‘Zeker niet omdat de gevolgen van xtc-gebruik op lange termijn nog volop worden onderzocht’.

Grenzen leren kennen
‘Wereldwijd zie je een afname van risicovol gedrag bij jongeren onder de 16. Mogelijk omdat sociaal gedrag online gebeurt’, zegt Ninette van Hasselt, hoofd jongeren en riskant gedrag bij het Trimbos-instituut. Bij twintigers is juist het tegenovergestelde te zien. ‘Dat past bij die leeftijd. Weinig verbindingen, veel tijd voor vrienden, minder toezicht, zelf je grenzen leren kennen. Zodra het drinken begint, gaat het er ook vol in. En juist als je excessief drinkt, is er kans op schade.’

18/12/2018

Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...