De politie heeft in 2020 ruim 46.000 overlastincidenten door alcohol en drugs geregistreerd. Vergeleken met het jaar daarvoor is dat een toename van 6.000. Ondanks deze stijgingen zijn er minder verdachten voor de rechter gekomen. Dat blijkt uit onderzoek van het Nationale Drugs Monitor.

Het aantal bestuurders onder invloed is afgenomen tussen 2019 en 2020 van 32.000 naar 28.000. Dit blijkt uit de cijfers van het Trimbos-instituut. Dat er minder bestuurders onder invloed reden komt doordat mensen vaker thuisbleven vanwege de coronamaatregelen. Het aantal incidenten door alcohol- en drugsgebruik is toegenomen. Een mogelijke aanleiding hiervoor was de invoering van de Wet Middelenonderzoek bij geweldplegers. Hierdoor kreeg de politie sinds 1 juli 2017 meer mogelijkheden om drugsgebruik bij incidenten te signaleren.

Minder taakstraffen

Ook hadden de maatregelen geleid tot een afname in het aantal dagvaardingen en gerechtelijke afdoeningen. Mensen die eigenlijk een taakstraf zouden moeten krijgen, kregen dat niet door de beperkingen van de maatregelen. Het aantal druggerelateerde verdachten dat bij een reclassering terechtkwam is in het eerste coronajaar gehalveerd naar ongeveer 16.000.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...