Stoppen zit in de genen

Een groep deskundigen van de Zhejiang Universiteit en de Universiteit in Virginia heeft een speciaal gen ontdekt dat invloed heeft op het vermogen om te stoppen met roken.

Het gen, dat bekend is om zijn dopamine-regulerende functie, kan wel eens de hoofdreden zijn waardoor sommige rokers moeite hebben met stoppen. Het zit dus blijkbaar in de genen.

In het verleden ontdekten onderzoekers een relatie tussen stoppen met roken en het gen genaamd  DRD2\ANKK1, dit regelt het beloningssysteem in de hersenen en zorgt voor de uitscheiding van dopamine. De koppeling tussen het gen en roken zou te wijten zijn aan de effecten van het gen ANKK1.

Onderzoekers wilden voor de nieuwe studie de relatie tussen het gen en het stoppen met roken identificeren. Voor het onderzoek werd gekeken naar onder andere oude onderzoeken, ook werden verschillende soorten rokers met elkaar vergeleken.

De deskundigen zijn van mening dat de resultaten ondersteunend bewijs opbrengen voor nader onderzoek. Zij denken aan een gepersonaliseerde geneeskunde  als het gaat om stoppen met roken. Hierbij gaan ze dus dieper in op de persoon die wilt stoppen.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...