Taalgebruik rond obesitas moet veranderen

Taalgebruik kan het stigma op obesitas verminderen. Zo is het beter om ‘mensen met obesitas’ te zeggen dan ‘obese mensen’. Dat zeggen psychologen na Brits onderzoek. Ook vinden ze dat hulpverleners getraind moeten worden om op een meer ondersteunende manier over afvallen te praten.

Fatshaming door gezondheidscampagnes, huisartsen, verpleegkundigen en beleidsmakers leidt juist vaak tot gewichtstoename.

De regering zou volgens de onderzoekers het obesitasprobleem op dezelfde manier moeten aanpakken als roken. Deskundigen hebben de wetenschap en klinische ervaring om de gezondheidszorg hierbij te helpen. Ze kunnen manieren bedenken om mensen individueel te helpen. Daarnaast kunnen ze advies geven over publiek beleid, dat kan voor een omgeving zorgen waarin het voor mensen makkelijker is om obesitas te voorkomen.

Obesitas wordt niet simpelweg veroorzaakt door een gebrek aan wilskracht, zo stellen de onderzoekers nog maar eens. Vaak hebben mensen met obesitas een hoog genetisch risico op het ontwikkelen van obesitas en wonen, werken of gaan ze naar school in een omgeving waar gezond eten en bewegen minder wordt gepromoot.

26-09-2019

Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...