Telefoonverslaving veroorzaakt klassieke afkickverschijnselen

Meer dan twee derde van de Nederlandse jongeren is verslaafd aan de mobiele telefoon. Zij vertonen klassieke afkickverschijnselen als zij geen telefoon bij zich hebben, dezelfde symptomen als bij alcohol-, drugs-, of gokverslaving. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Maastricht.

Het onderzoek is uitgevoerd onder 2000 jongeren tot 21 jaar, waarin ze ook ontwenningsverschijnselen onderzocht hebben. Als het lichaam geen mobiele telefoon vlakbij zich had, werden dezelfde stoffen aangemaakt als bij een gebrek aan nicotine. Een groot deel van de ondervraagden geeft aan niet langer dan een paar uur zonder telefoon te kunnen.

De hoofdonderzoeker Jeroen Franssen vindt het een duizelingwekkend aantal en volgens hem moet er iets aan gedaan worden: ‘Het probleem wordt in ieder geval erkend en nu kan er doelmatig en efficiënt naar een oplossing worden gezocht.’ De Nederlandse wetenschappers kijken nu samen met Amerikaanse en Britse collega’s naar vormen van behandeling. Er zijn daar zelfs al speciale instellingen om telefoonverslaafden professioneel te begeleiden.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...