Dacht jij veel te weten over alcoholisme? Wij ook, totdat wij deze korte quiz deden. Test hier ook jouw kennis. En heb je stiekem veel fouten gemaakt? Maakt niet uit, want daarvan leer je het meeste!

Vraag 1.

Welke van de volgende beweringen over mensen met alcoholisme klopt het meest volgens de nieuwste onderzoeksbevindingen van de WHO?

  1. Bij de meeste mensen met alcoholisme die daarnaast ook een psychische stoornis hebben, was de psychische stoornis al aanwezig vóór het ontstaan van hun alcoholverslaving
  2. Een alcoholverslaving komt tegenwoordig evenveel bij vrouwen als bij mannen voor
  3. Bij gehuwde mensen is er een hoger risico op het ontwikkelen van een alcoholverslaving

 

Vraag 2.

Welke van de volgende lichamelijke verschijnselen komt het vaakst voor bij een alcoholverslaving?

  1. Vergrote zaadballen
  2. Autosplenectomie (beschadiging van de milt)
  3. Ontwikkeling van borsten bij mannen


Vraag 3.

Welke van de volgende criteria voor het diagnosticeren van alcoholisme is het meest nauwkeurig volgens de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-5)?

  1. Er moeten ten minste zes verslavingssymptomen aanwezig zijn op hetzelfde moment 
  2. Er moet sprake zijn van tolerantie voor alcohol (iemand moest steeds meer alcohol drinken om het gewenste effect te krijgen)
  3. Symptomen moeten drie maanden voorafgaand aan de diagnosticering aanwezig zijn geweest

 

Antwoorden
Vraag 1
Goede antwoord: 1
De WHO vergeleek de gevallen van alcoholverslaving tussen een groot aantal landen. Van de mensen met een alcoholverslaving had 44 procent tenminste één mentale stoornis gedurende hun leven. Voor de meeste mensen met deze dubbele diagnose was de mentale stoornis al aanwezig vóórdat er een alcoholverslaving bij hen was ontstaan.

Vraag 2
Goede antwoord: 3 
Alcohol werkt als een vergif op het mannelijke hormoon testosteron. Het lichaam reageert op overmatig alcoholgebruik door testosteron (het mannelijke hormoon) om te zetten in oestrogeen (het vrouwelijke hormoon). Hierdoor kunnen mannenborsten ontstaan. Ook komt door het drinken van alcohol het stresshormoon cortisol vrij in het lichaam, wat zorgt voor plaatselijke vetophopingen, waaronder bij de borst.

Vraag 3
Goede antwoord: 2
Alcoholtolerantie is volgens de DSM-5 een erkend criterium bij het diagnosticeren van een alcoholverslaving, en ook het meest nauwkeurige. Er is sprake van een alcoholtolerantie als iemand steeds meer alcohol moet drinken om het gewenste effect te krijgen. 

14 september 2020

Reageer reacties (1)

ctSUMDBqOeEhaLGX(15. september 2020)

wzYNidKAyIQJnlkG

LEES MEER...