TikTok Lite beloont gebruikers die filmpjes kijken met punten. Deze functie voldoet hoogstwaarschijnlijk niet aan de Wet inzake digitale diensten en kan zelfs aanzetten tot verslaving bij jongeren. De app wordt nu onderzocht door de Europese Commissie.

TikTok Lite is het ‘lichtere broertje’ van de app TikTok. Op deze app kunnen gebruikers punten verdienen die kunnen verruild worden voor cadeaubonnen. De Europese Commissie (EC) gaat onderzoeken of dit in strijd is met de Wet inzake digitale diensten, ofwel de Digital Service Act (DSA). De DSA gaat de online verspreiding van illegale inhoud tegen en probeert de grondrechten van mensen te beschermen. De EC is bezorgd dat de risico’s onvoldoende zijn beoordeeld, met het oog op de kans op verslaving en de mentale gezondheid van (voornamelijk jongere) gebruikers.

Boete
Grote bedrijven zoals TikTok zijn verplicht een risicobeoordelingsverslag in te dienen bij de DSA en uitleggen welke maatregelen ze nemen om risico’s voor gebruikers te beperken. De Europese Commissie trekt nu aan de bel, omdat ze nog geen verslag hebben ontvangen van het bedrijf. De Commissie diende officieel op 17 april een verzoek in bij TikTok, maar heeft daar nog geen antwoord op gehad. Ze hadden tot 23 april de tijd het risicoverslag aan te leveren. Nu krijgen ze tot 3 mei om de aangevraagde informatie in de dienen. Als ze zich hier niet aan houden, kunnen ze een boete krijgen. Dit kan oplopen tot 1 procent van de wereldwijde omzet.  

TikTok Lite is sinds april 2024 beschikbaar in Spanje en Frankrijk. De app is nog niet offline gehaald. Wel heeft de EC het beloningssysteem tot nadere orde gestopt.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...