Veel sigaretten ‘viezer’ dan toegestaan

In veel sigaretten zit te veel nicotine, teer of koolmonoxide. Toch worden er geen boetes gegeven aan fabrikanten.

Er geldt een marge van 20 procent aan de stoffen die in een sigaret mogen zitten bij het doen van tests. De rook van een sigaret mag in Nederland 10 milligram teer, 1 milligram nicotine en 10 milligram koolmonoxide uitstoten. Veel sigarettenmerken houden zich daar niet aan. Dit blijkt uit tests van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu), deze stuurden zij vervolgens door naar het NVWA (Nederlands Voedsel- en Warenautoriteit).

Hogere waarden
Van de ruim 100 sigaretten die het RIVM in 2017 testte, kwamen 43 sigaretten bij één of meer van die waarden hoger uit. Dit blijkt uit documenten die woensdag gepubliceerd werden na dat de Stichting Rookpreventie Jeugd een verzoek op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) bij de NVWA deed. De NVWA moet zorgen dat tabaksmerken de wet handhaven.

Merken voldoen niet
Uit de opgevraagde documenten blijkt dat merken zoals Lexington, Camel Original en Lucky Strike Original Red in de eerste RIVM-meting niet voldeden aan de wettelijke normen. De overschrijdingen varieerden van bijna 30 procent meer dan toegestaan.

18/04/2019

Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. 

Reageer reacties (1)

Schot(24. april 2019)

"De overschrijdingen varieerden van bijna 30 procent meer dan toegestaan."

Tot?

 

LEES MEER...