Het kabinet heeft afgelopen week besloten dat nicotinezakjes zonder tabak voortaan verboden zijn in Nederland. Het gebruik van alternatieven op sigaretten wordt met dit besluit verder ingedamd. ‘Een hele goede zaak’, volgens Esther Croes, Arts-epidemioloog Tabak bij het Trimbos-instituut.

De tabaksindustrie maakt vaak nieuwe producten zonder tabak, bijvoorbeeld e-sigaretten of nicotinezakjes. Staatssecretaris Maarten van Ooijen (VWS) is blij dat deze producten zonder tabak nu hetzelfde worden behandeld als tabaksproducten. ‘Nicotine is verslavend en schadelijk. Het is logisch om producten die als alternatief voor tabaksproducten gebruikt worden, onder dezelfde wet te behandelen’, aldus Van Ooijen.

Volgende stappen

Ook het Trimbos-instituut is blij met het verbod en vindt het weer een stap in de goede richting. ‘Het liefst zouden wij zien dat bijvoorbeeld vapes alleen op recept verkrijgbaar zijn, voor als je met geen mogelijkheid kan stoppen met roken. Daarnaast zou de leeftijdsgrens waarop tabak gekocht mag worden omhoog moeten gaan, van achttien naar eenentwintig’, zegt Croes.

Maatschappij verantwoordelijk

Croes vindt dat de verantwoordelijkheid niet alleen bij de overheid hoeft te liggen, maar ook bij de maatschappij zelf. ‘We moeten het gebruik van tabaksproducten en alternatieven minder normaal gaan vinden. Het is een oproep aan de hele maatschappij. Je ziet bijvoorbeeld sportclubs of kinderboerderijen de vrijwillige keuze maken om hun gebied rookvrij te maken. Meer mensen kunnen hun steentje bijdragen’, aldus Croes. De overheid heeft verschillende andere maatregelen genomen. Zo mag er vanaf volgend jaar geen tabak meer worden verkocht in de supermarkt en zijn de accijns op tabak deze maand omhoog gegaan met een euro.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...