Verkeerd lichaamsbeeld leidt tot alcoholconsumptie

Meisjes van veertien tot achttien jaar die een verkeerd lichaamsbeeld over zichzelf hebben, proberen vaker alcohol uit, blijkt uit een studie die in januari 2017 gepubliceerd wordt in The Journal of Studies on Alcohol and Drugs.

De onderzoekers analyseerden gegevens uit het National Youth Risk Behavior Surveillance System uit 2013, waarbij meisjes een enquête moesten invullen. Ze wilden hiermee onderzoeken of een verkeerd zelfbeeld in verband kan worden gebracht met alcoholgebruik. Wat bleek, is dat de meisjes met een verkeerd zelfbeeld sneller geneigd zijn om een drankje te nuttigen en daarom meer kans hebben op bingedrinken (meer dan vijf drankjes per uur) dan meisjes die tevreden zijn over hun lichaam.

Van de 6.579 vrouwelijke scholieren tussen de veertien en achttien jaar die geregistreerd staan in het National Youth Risk Behavior Surveillance System van Amerika, heeft 37,5 procent een verkeerd lichaamsbeeld. 67,7 procent heeft minstens een keer in haar leven alcohol genuttigd en 17,8 procent heeft in de dertig dagen voorafgaand aan de enquête vijf of meer drankjes in één uur gedronken. Meisjes met een verkeerd lichaamsbeeld hebben op langere termijn 1,22 keer zoveel kans op overmatig alcoholgebruik.

Datum: 14/12/2016

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...