Verslaafde vissen bieden inzicht in verslaving

Onderzoekers van de University of Utah zijn erin geslaagd om zebravissen verslaafd te maken. De dieren bieden nieuwe inzichten om verslaving bij mensen te doorgronden.

Voor het experiment plaatste de onderzoekers de vissen in een aquarium met twee platformen die beide van een bewegingssensor waren voorzien. Het ene platform liet hydrocodon, een opioïde met een pijnstillende werking, vrij en het andere platform deed niets.

Het verslavende middel verdween snel uit het water dankzij de voortdurende verversing in het aquarium. Hierdoor moesten de vissen sneller in actie komen voor een nieuwe dosis. Het verkleinen van de hoeveelheid te verkrijgen hydrocodon zorgde ervoor dat ze vaker langs het platform zwommen.

De wetenschappers gebruiken zebravissen voor het onderzoek, omdat zij ongeveer 70 procent van hun genen delen met mensen. Daarnaast is de stofwisseling in het lijf van de vis vergelijkbaar met die van de mens.

De onderzoekers zijn van plan om de zebravissen te gebruiken om behandelingen te ontwikkelen die de behoefte naar drugs laten afnemen.

Datum: 28-08-2017

Reageer reacties (0)
LEES MEER...