Steeds meer Nederlandse gemeentes voeren de zogeheten aso woningen in. Mensen en/of gezinnen die veel overlast bezorgen worden verbannen naar containers aan de rand van gemeenten. Met als doel om overlast voor woonwijken terug te dringen.
Ook verslaafden die overlast bezorgen, verdwijnen in ons land in een aso container, zo blijkt uit een reportage van EenVandaag van woensdag 30 oktober. Geen hulpverlening, maar verbanning naar een geïsoleerde keet op een bouwterrein.

Michel Vols van het Centrum voor Openbare Veiligheid en Orde zegt dat de aso containers enorm stigmatiserend werken. Hij verwijst naar vroegere tijden toen er woonscholen bestonden voor onmaatschappelijke kinderen. Die kinderen kwamen nooit meer van het stigma af. Hij pleit voor het systeem in Engeland. Daar krijgen mensen die overlast bezorgen - al na een maand - een door de rechter opgelegde gedragsaanwijziging. Zorgt iemand voor geluidsoverlast in de avond en nachtelijke uren, dan volgt er een feestverbod. Heeft iemand een psychiatrische stoornis, dan is hij of zij verplicht om een hulpverleningstraject in te gaan. De Britse methode werkt.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...