Verslavingsgiganten spannen zich in tegen stigma

The Betty Ford Center en Hazelden zijn niet meer. De twee meest prestigieuze verslavingsklinieken van de Verenigde Staten zijn gefuseerd als The Hazelden Betty Ford Foundation. ‘We gaan onze krachten samenvoegen, dat doen we door het beste van beide klinieken te combineren . Op het gebied van verslavingszorg worden we de wereldtop’, zegt directeur Mark Mishek.

In Lef stond eerder al een aankondiging van een mogelijke fusie. The Betty Ford Center kampte sinds enige jaren met bestuurlijke onenigheid en daarnaast werd de kliniek geconfronteerd met veranderingen in de gezondheidszorg en concurrentie van andere klinieken. De nieuwe Federale Affordable Care Act van regering Obama dwingt zorginstellingen om meer samen te werken en zo de kosten van de zorg te drukken. Inmiddels is het zo ver en zijn de bedrijven daadwerkelijk gefuseerd.

De timing kan volgens Mishek niet beter. ‘We zijn de nieuwe organisatie begonnen in het nieuwe jaar. Het brengt hoge verwachtingen met zich mee en druk voor oneindige mogelijkheden. Verslavingsklinieken zijn erover eens dat er maatregelen genomen moeten worden tegen stigma. Als het stigma minder wordt, zullen meer verslaafden de stap zetten om hulp te zoeken. Ook beginnen meer verslaafden in herstel hun levensverhaal te delen, zodat de niet-verslaafden de andere kant van verslaving zien.’  

Hazelden werd in 1949 opgericht in Minnesota en was de eerste 12 stappen kliniek. The Betty Ford Center bestaat sinds 1982. Ook deze kliniek maakte gebruik van het 12 stappenplan en werd opgericht door First Lady Betty Ford.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...