Vlamingen scoren wisselvallig op gebied van gezondheid

Het gaat de goede kant op met de gezondheid van de Vlamingen. Er wordt minder gerookt, meer water gedronken en meer bewogen. Toch zijn er ook negatieve ontwikkelingen binnen de gezondheid, zo is het overmatig alcoholgebruik gestegen en wordt er meer cannabis gerookt.

Een positief feit is dat er minder mensen roken. Een op de vijf mensen uit Vlaanderen rookt, dat was in 2004 nog een op de vier. Hiermee staat Vlaanderen onder het Europees gemiddelde. Ook roken jongeren minder en beginnen ze er later mee. Daar tegenover is het cannabisgebruik onder jongeren wel gestegen met één procent.

Het grootste probleem bevindt zich in het alcoholgebruik. Tien procent drinkt te veel, waar dit in 2004 nog zes procent was. Het probleem is het grootst bij mannen die drie keer zoveel drinken als vrouwen. Het overmatig alcoholgebruik bij de Vlaamse man is bijna twee keer zoveel als in 2004, van acht procent naar vijftien procent.

Een andere tak van de gezondheid is de beweging. Over het algemeen wordt er meer bewogen, alleen haalt slechts vijftien procent van de Vlaamse kinderen het aanbevolen uur per dag. Dit komt doordat ze worden afgeleid door de vele schermen in huis en daarom niet naar buiten gaan of gaan sporten. 16,5 procent van de jeugd heeft overgewicht of obesitas.

Datum: 14/12/2016

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...