‘Ik wil jongeren niet aanzetten tot het drinken van alcohol, maar feitelijk is pure wodka minder slecht voor je dan energiedrank’, zo stelde voedingsdeskundige (!) Roelien Scheepbouwer in De Telegraaf van 13 januari. Dit naar aanleiding van het feit dat jongeren tot achttien geen alcohol meer mogen kopen, maar dat energiedrankjes in alle kleuren, soorten en smaken als zoete broodjes over de toonbank gaan.
De uitspraak van Scheepbrouwer werd door verschillende media overgenomen. Zo ook door nrc.next, maar dan in de rubriek next checkt.

Scheepbouwer verklaart zich in de rubriek nader en legt uit dat er in energiedrankjes een mix van schadelijke stoffen zit en dat alcohol alleen maar alcohol is. Daarnaast wijst ze op de grote hoeveelheid cafeïne in de drankjes die in combinatie met taurine en guarana voor hartkloppingen kan zorgen.

Dat energiedrankjes niet gezond zijn, kan iedereen wel beamen. In het artikel in Telegraaf worden extreme gevallen (vier kleine blikken én  twee grote blikken per dag) aangehaald. Logisch dat dat ongezond is. Maar een blikje per dag kan volgens GGD-arts Ulco Schuurmans geen kwaad. ‘En alcohol geeft op den duur bijvoorbeeld leverschade. Dat is van energiedrank niet bekend.’
Stephan Peters van het Voedingscentrum vult aan: ‘Stel dat iemand van veertien drie glazen wodka drinkt in plaats van drie blikjes energiedrank. Dan ben je dus dronken in plaats van wat actiever. De vergelijking is heel ongelukkig en heel onterecht.’

Reageer reacties (1)

Henk(25. januari 2014)

De naam is overigens Scheepsbouwer...

Verder heb je volkomen gelijk. Het is een tikje een simpel wicht, als ik zo naar de foto in De Telegraaf kijk.

LEES MEER...