Er is een algemeen rookverbod ingevoerd op alle 550 Belgische treinstations. Sinds de jaarwisseling mag daar niet meer gerookt en gevaped worden, ook niet in de buitenlucht. Dit betekent dat het verbod vanaf nu ook voor alle perrons geldt.

Het is al sinds 2004 niet meer toegestaan om te roken in de trein en niet veel later kwam daar het verbod voor in de stations en op overdekte perrons bij. Het volledige verbod dat nu is ingevoerd is de laatste stap in het rookvrij maken van de Belgische spoorwegen. Hiermee worden de regels gelijk met Nederland, waar deze maatregel al sinds 2020 geldt.

Positieve gevolgen
Het algemene verbod geeft volgens de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS) meer duidelijkheid, omdat de regel nu overal geldt. Daarnaast leidt het tot minder afval op de perrons en is het beter voor de gezondheid. ‘Een tabaksvrije omgeving beschermt reizigers en spoorwegpersoneel tegen de schadelijke gevolgen ervan. Dit gaat ook kopieergedrag tegen, met name bij jongeren en kinderen die gebruikmaken van de perrons’, verklaart de NMBS. Volgens de minister van Mobiliteit Georges Gilkinet zal het ook de verleiding verminderen voor mensen die gestopt zijn of willen stoppen met roken.

Goed ontvangen
Naar aanleiding van de nieuwe regels worden alle asbakken van de perrons verwijderd en verschijnen er verbodsborden. Wie zich niet aan de regels houdt, riskeert een boete van minstens vijftig euro. Er is al een proefproject met het verbod gedaan in de stations van Mechelen en Charleroi. Nieuwsblad meldt dat de nieuwe maatregel daar goed werd ontvangen en geaccepteerd.

 

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...