Volwassenen beneden de 25 jaar gebruiken meer verdovende middelen

Jongvolwassenen (18 tot 25 jaar) gebruiken vaker verdovende middelen dan volwassenen van 25 jaar of ouder. Dit blijkt uit de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor van het CBS in samenwerking met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en het Trimbos-instituut.

In 2014/2015 rookte ruim 36 procent van de jongvolwassenen, tegenover 25 procent van de volwassenen. Op het gebeid van alcoholgebruik werd duidelijk dat 14 procent van de jongvolwassenen een overmatig drinker is en bij volwassenen is dit 9 procent. Tot slot gebruikte 23 procent van de 18-tot 25-jarigen in de afgelopen twaalf maanden cannabis tegenover een schamele 5 procent bij de 25-plussers.

Naast het feit dat jongvolwassenen vaker verdovende middelen gebruiken, gebruiken ze ook vaker meer dan één middel. Het blijkt dat verschillende ongezonde gedragingen vaak voorkomen bij dezelfde personen. Jongvolwassenen gebruiken drie keer zo vaak als 25-plussers twee genotmiddelen: 17 procent tegen 6 procent. Ook gebruiken meer jongvolwassenen drie middelen. Bijna 5 procent rookt, is een overmatige drinker en gebruikt cannabis, tegen bijna 1 procent van de 25-plussers. Ruim de helft van de jongvolwassenen rookt niet, is geen zware drinker en gebruikt geen cannabis in de afgelopen 12 maanden, tegen bijna 68 procent van alle 25-plussers.

Volgens Saskia van Dorsselaer  van het Trimbos-instituut heeft het hevigere gebruik bij jongvolwassenen te maken met de levenssituatie. Heuving: ‘Het overmatig drinken bijvoorbeeld bij jongvolwassenen komt doordat zij nog uit gaan en geen vast regime hebben in de vorm van een baan of een gezin.’ Dorsselaer is het niet geheel eens met het bericht van het CBS. ‘Het CBS vermeldt nu een scherpe scheiding tussen twee groepen en vergeten hierbij de jongeren. Ik vind dat als je groepen gaat benoemen je elke groep moet benoemen. Ook staat er niet duidelijk in het bericht dat de volwassenen alle volwassenen betreft en dat daarom de percentages zo veel verschillen.’ Het Trimbos-instituut houdt zelf ook de statistieken van middelgebruik bij die te vinden zijn in de Nederlandse Drugs Monitor.

Datum: 26/01/2017

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...