Vrouwen sneller smartphoneverslaafd dan man

Vrouwen lopen een groter risicio op een ‘smartphoneverslaving’ dan mannen. Dit blijkt uit onderzoek van de universiteit in Twente.

De onderzoeker vroeg 400 respondenten naar hun smartphone gebruik. Daaruit bleek dat vrouwen hun smartphone meer voor sociale doeleinden, zoals appen en facebooken, gebruiken dan mannen. Daarnaast ervaren vrouwen meer sociale stress. Deze factoren dragen volgens het onderzoek bij aan een ‘smartphoneverslaving’.

Jongeren zijn volgens het onderzoek vatbaarder voor een ‘telefoonverslaving’ dan ouderen. Dit komt doordat jongeren moeilijker hun behoeften onder controle kunnen houden en meer sociale stress ervaren. Maar van een verslaving is pas sprake als het telefoongedrag negatieve consequenties heeft voor andere zaken, stelt de onderzoeker.

Als je naar de criteria kijkt van verslaving, zou je niet kunnen spreken van een echte verslaving als het om telefoons gaat. Er treden namelijk geen ontwenningsverschijnselen op en ‘smartphoneverslaafden’ voelen niet de tolerantie of zucht naar een telefoon.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...