Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) wil een nieuw drugsbeleid. Daarvoor vroegen ze het bedrijf ZonMw, zij maakte aan de hand van eerdere onderzoeken een advies voor het ministerie. Hieruit blijkt dat het belangrijk is om internationaal te blijven samen werken.

ZonMw is een bedrijf wat programma’s ontwerpt en onderzoeken financiert voor in de gezondheidszorg. Voor het onderzoek gebruikte ZonMw andere onderzoeken van het ERANID-programma. ERANID (European Research Area Network on Illicit Drugs) is in 2013 opgericht omdat een aantal Europese landen te weinig kennis hadden over problemen rondom drugs in de maatschappij. De landen die meewerken zijn: België, Frankrijk, Engeland, Italië, Portugal en Nederland. Het doel van de landen was om meer te weten te komen over onder andere verslavingsproblematiek en drugscriminaliteit. Maar ook wilde ze de samenwerking tussen onderzoekers in Europa verbeteren.

Conclusie

Voor het ministerie van VWS heeft ZonMw gebruik gemaakt van de resultaten van ERANID. Hieruit blijkt dat het belangrijk is om internationaal onderzoek te blijven doen over drugsgebruik. Deze resultaten kunnen helpen om betere resultaten te boeken bij bijvoorbeeld plannen over preventie of de verslavingszorg. Het advies voor de VWS is dus ook om samen met andere landen wetenschappelijk onderzoek te blijven doen. Ook is het volgens ZonMw belangrijk dat de verbinding tussen de verslavingszorg en de maatschappij beter wordt en dat er verder moet worden gekeken dat de standaard zorg. De resultaten van deze onderzoeken kunnen niet alleen bijdragen aan een vernieuwd en beter onderbouwd drugsbeleid in Nederland, maar ook over de grens.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...