Wereldgezondheidsdag focust op depressie

Het is vandaag Wereldgezondheidsdag en het thema is een voor veel verslaafden welbekend fenomeen: depressie. De World Health Organisation (WHO) komt met nieuwe cijfers over het aantal gevallen van depressie en start een campagne, gericht op verschillende risicogroepen.

Ten opzichte van 2005 is het aantal gevallen van depressie bijna 20 procent gestegen: 332 miljoen gevallen in 2015. ‘Deze nieuwe cijfers zijn een wake-upcall voor alle landen om mentale gezondheidsproblemen met de vereiste dringendheid te behandelen’, zegt Margaret Chan, directeur van de WHO. Veel mensen met depressie worden niet of niet genoeg behandeld: in westerse landen ongeveer de helft en in ontwikkelingslanden zo’n tachtig procent.

Het feit dat patiënten niet altijd goed behandeld worden, is volgens de WHO te wijten aan de taboesfeer rond depressie en andere mentale problemen. Dus steken zij hun campagne in met de slogan Depression: let’s talk. Op hun website staan video’s, gericht op het signaleren van depressie bij jongeren en adolescenten, ouderen en vrouwen die net een kindje hebben gekregen. Deze groepen lopen risico en blijven vaak onopgemerkt.

Dubbele diagnose
Depressie komt vaak samen voor met een verslaving. Sommige mensen gebruiken alcohol of drugs als een soort zelfmedicatie om hun depressie te verminderen en ontwikkelen een verslaving. Andersom komt het ook voor: mensen die door langdurig alcohol- of drugsgebruik psychische klachten krijgen. Het is voor veel mensen niet onbekend: zo’n 50 procent van de cliënten in de verslavingszorg heeft ook een andere psychische aandoening, zoals depressie.

Datum: 07/04/2017

Reageer reacties (0)
LEES MEER...