Rokers kunnen 5,5 jaar eerder netvliesveroudering ontwikkelen dan mensen die niet roken. Dat blijkt uit een nieuwe factsheet van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Ook de kans op staar wordt groter wanneer iemand rookt.

De WHO ontwikkelde de factsheet samen met de International Agency for the Prevention of Blindness en de Universiteit van Newcastle. Hieruit blijkt dat roken het risico op ernstige oogaandoeningen en permanent zichtverlies vergroot. Een voorbeeld hiervan is vervroegde netvliesveroudering, waarbij het centrale zicht vervaagt. Hierdoor worden dagelijkse taken, zoals lezen en autorijden, steeds moeilijker. Ook de kans op staar wordt groter bij roken. Zodra dit is ontstaan, is de enige kans op verbetering een chirurgische ingreep.

E-sigaretaroma
Ook e-sigaretten blijken invloed te hebben op zicht. De aroma’s kunnen de aanmaak van agressieve stoffen die DNA beschadigen verhogen met mogelijk staar als gevolg. Daarnaast kan het gebruik ook de bloedtoevoer naar de ogen verminderen, de functie van het netvlies aantasten en leiden tot oogkanker.

Beschermen
Door deze risico’s dringt de WHO er nogmaals op aan om geen tabak en e-sigaretten te gebruiken, zodat de algehele gezondheid beschermd blijft, inclusief die van het oog.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...