Pap

Ik had ooit een vriendje dat tegen mij zei: 'Jij lust er wel pap van.' Hij had ongelijk. Ik was niet verslaafd aan het, ik was verslaafd aan hem. Een wezenlijk verschil. Ik moet verliefd zijn, anders lukt het niet. Als ik niet verliefd ben, ben ik te kritisch en dat bederft de pret. Wat voel ik nou? Hoor ik dat goed? En hup, daar vervliegt het verlangen. Maar ik heb vrienden, zowel mannen als vrouwen, die geen moeite hebben met seks om de seks. Integendeel. Ze vinden een nacht of nummertje met een vreemde het lekkerste dat er is. Sommige van hen kunnen, als ze dat zouden willen, zelfs dagelijks aan anonieme seks komen. Dan gaan ze gewoon naar een homobar met darkroom en kunnen er daarna weer een poosje tegenaan. Seks als koffie. Zijn zij verslaafd? 'Ja!´, geeft een van hen soepel toe. 'Vind je dat echt?' vraag ik door de telefoon. 'Ja, af en toe.' 'Luister, je kunt niet af en toe verslaafd zijn. Je bent het of je bent het niet. Dat jij zo nu en dan de onbeheersbare drang voelt om naar ´de mannen´ te gaan, wil toch niet zeggen dat je hele leven in teken van seks staat? Heus, je over-diagnosticeert. Je plakt een label waar het niet hoort. Eens in de zoveel tijd een leerfeest bezoeken is niks om je zorgen over te maken. Wees blij dat je zo schaamteloos kunt genieten. Mensen met een seksverslaving, die, die …' En toen viel ik stil, want wat weet ik er nou eigenlijk van?

Drinken, roken, eten: dat zijn mijn verleidingen. Gamen, gokken en seks om de seks laten me Siberisch. Nadat we kibbelend hadden opgehangen maakte ik een rondje op internet. Daar waren ze. Bill Clinton, David Beckham, Dominic Strauss Kahn, David Prataeus en onze eigen Jack de Vries. IJdele mannen die zich net als de rest van de bevolking niet konden beheersen maar zo stom waren om zich te laten betrappen of verraden. Ongeloofwaardige persconferentie van Tiger Woods. Hij ging en plein public met de billen bloot en gaf toe hulp nodig te hebben. Zijn verklaring voor zijn seksuele appetijt luidde: 'Ik had zo hard gewerkt en wilde me geen enkel pleziertje ontzeggen. Ik vond dat ik daar recht op had.' Bingo, Tiger! Want als er iets is waar seks goed voor is, dan is het voor dat magische gevoel van beloning. Hersenscans tonen dat ook duidelijk aan. Zodra de spanning stijgt valt de schelle tl-lamp boven de corveelijst van het leven uit en floept de feestverlichting aan. Het verdovende effect van seks toont zich zo helder als kristal. Zou het een nieuwe drug zijn, dan zou het onmiddellijk verboden worden.

Toch staat seksverslaving juist vanwege onbetrouwbare onderzoeksresultaten niet in de nieuwe DSM. Een misser volgens specialisten. Zij schatten dat Nederland 300.000 seksverslaafden kent. De symptomen zijn dezelfde als van elke andere verslaving. Wat aanvankelijk zoveel plezier verschafte is een kwelling geworden, met de gebruikelijke shit van dien: kapotte relaties, financiële problemen en een beschadigde gezondheid. De onderliggende oorzaak is vaak een intimiteitsprobleem. Na dit gevonden te hebben, belde ik mijn vriend met de verlossende diagnose. 'Goed nieuws. Je bent gezond.' 'Hoe weet je dat?' 'Omdat je de telefoon opneemt. Als je verslaafd was, zou je geen geld meer hebben voor zo'n duur abonnement, omdat je al je geld naar de chatroom had gebracht. Of je zou hem niet horen omdat je met gevaar voor eigen leven op een parkeerplaats langs de A2 aan het cruisen was. Of je zou hem uit hebben staan vanwege je dappere intakegesprek bij de ontwenningskliniek. Zolang je mij drie keer per dag opneemt en nog altijd meer geld uitgeeft aan Boheems glas dan aan prostituees, ben je veilig. Sorry old chap, je bent niet verslaafd. Je lust er soms pap van. Maar dat is wat anders.'

Reageer reacties (0)
LEES MEER...