De feestdagen komen er weer aan! Gezellig joh!

Zo’n uitspraak is genoeg om bij een stevige weerzin en gevoel van onbehagen op te wekken.

Ik zie het al weer voor me; hysterische hordes die zoveel mogelijk boodschappen in een karretje proppen, rijen mensen voor de kassa’s met opgewonden en haastige blikken in de ogen, want er moeten nog meer winkels geplunderd worden, om vervolgens in de avond zoveel mogelijk voedsel en drank naar binnen te werken en zodoende een voldaan gevoel (plus ongevraagde cholesterolpiek) te kunnen krijgen.
Met volle maag en stuk in de kraag uiteindelijk naar huis met in het achterhoofd een paar losse aantekening met goede voornemens voor het nieuwe jaar die meestal in de eerste week van januari op geheel natuurlijke wijze weer geest en lichaam verlaten.
Nee, ik ben geen fan van welke feestdag dan ook, inclusief mijn eigen verjaardag. Feestjes en gezelligheid laten zich niet door een kalender dicteren en daar komt nog eens bij dat het hele gebeuren geregeld ontaard in een klassiek familie drama, een fikse ruzie, of in het beste geval, een hoop valse gezelligheid. Dit gezegd hebbende moeten ik uiteraard ook naar mijn eigen aandeel kijken in het feestgedruis.
Van nature ben ik geen feestneus, (hoewel dat zeker niet aan de grootte ligt) gangmaker of lolbroek op feestjes en kost het mij moeite om ‘leuk te doen’ zoals mijn lieve vrouw de afgelopen jaren heeft gemerkt.
Vanochtend zuchtte ze nog, “ik ga ook een boek schrijven over hoe het is om een partner van een (herstellende) verslaafde te leven”. Say no more!     
In mijn actieve verslaving ging het mij veel beter af om leuk te doen op een feestje, met een paar pillen in mijn mik en een paar trekjes uit de pijp kon ik makkelijker praten en socializen en nam het bijbehorende zweet lipje en natte voorhoofd voor lief.
Voor de kerst boodschappen had ik helemaal geen supermarkt karretje nodig, alles paste prima in mijn binnenzak en vertelde elke verkoper “het hoeft niet te worden in gepakt hoor het is toch allemaal voor mezelf”!
Pillen, poeders en exotische ‘smartshop’ producten ( ja, je wil ook weleens wat anders met de kerst) waren de ingrediënten van mijn zelf samengestelde kerstpakket. Ik was geen haar beter dan de mensen die ik zojuist hierboven beschreef, en zorgde zeker niet voor meer vrede op aarde door de dealers flink te spekken tijdens de  feestdagen.
Echter, beste lezers, is er een bijna beangstigende verandering gaande omtrent mijn beleving van de feestdagen; het is leuker en gezelliger dan ooit tevoren. De schuld hiervan ligt geheel bij mijn vrouw die de afgelopen jaren mijn weerstand langzaam heeft weten af te brokkelen. Zij is een groot fan van kerst, verjaardagen, gezelligheid en feestelijkheden en omdat zij zo’n een groot hart heeft en ik zo ontzettend veel van haar hou heb ik de afgelopen jaren, met enige tegenzin, me te weten over te geven aan de kerstdagen en geleerd dat het wél leuk kan zijn om je huis te vullen met engeltjes, rode ballen, kaarsjes en knipperende lichtjes.

Herstel heeft me geleerd dat Liefde, in denken en doen, het belangrijkste is en dat past weer prima bij de Kerst, Pasen, Pinksteren en verjaardagen en maakt eigenlijk elke dag tot een feestje.

Ik wens alle lezers van Lef, enorm veel Liefde, Licht en een clean 2015!

 

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...