Volgens Wikipedia is duursport  een verzamelbegrip voor langdurig achtereen sporten. Daarmee wordt bedoeld langer dan een half tot enkele uren sporten, liefst aaneen. Watjes zijn het die duursporters, een paar uur achterelkaar sporten, daar lach ik toch om.

Herstellen van een verslaving, dàt is pas duursport. Geen paar uur achterelkaar, maar jarenlang zonder onderbreking (‘s nachts meegerekend), doorpakken en buffelen zonder toegegeven.

Zelfs in tegenstelling tot gebruiken, dat vooral een dure sport is, is herstellen veel intensiever.

Tijdens mijn gebruik nam ik nog vrije dagen om effe bij te komen en mezelf op te laden voor een nieuwe ronde. Bij herstel is daar geen sprake van. Dagelijkse discipline, 12 stappen beoefenen, en in de actie blijven, pfff! Doodvermoeiend, dat herstellen. Vooral op de dagen dat ik geen discipline heb, de 12 stappen niet meer dan de hond uitlaten betekent en ik weer in mijn oude vertrouwde  innerlijke leegte ronddwaal. Met de ‘leegte’ bedoel ik niet een diepe boeddhistische ervaring, maar een ongemakkelijk verloren klote gevoel waarvoor de dope de ultieme oplossing leek. Helaas bleek later dat elke schep bruin en wit poeder het gat in mijn ziel alleen maar groter maakte. Waarom geven dealers nooit een waarschuwing over de bijwerking van hun medicijn of krijg je er geen nette bijsluiter bij?

In het programma en het ‘Big Book’ word wel gesproken van een ‘God shaped hole’.

Niet een gat dat door God is geschapen, maar juist gevuld kan worden met het Goddelijke.

Maar ja wat is dan het ‘Goddelijke’? Voor mij heel simpel beste lezers, Liefde!

Denken en doen vanuit Liefde. Dat is ook het enige dat de leegte inhoud geeft in mijn leven.

Ik moet er wel eerlijk bij zeggen dat het makkelijker gezegd dan gedaan is als je - zoals in mijn geval -  eerst ongeveer je hele leven de andere kant opwerkt en je jezelf zeer bekwaam maakt in een liefdeloze levensstijl.

Niemand verlangt echter van mij dat ik binnen een maand een marathon van herstel loop en ondanks dat mijn innerlijke personal trainer (mijn geweten) elke dag zachtjes aandringt om in actie te komen, is hij ook begripvol is als ik het even laat afweten.

Er is veel te zeggen voor de vergelijking sport en herstel. Op de sportschool in Zandvoort waar ik tussen de stoere bikkels train, motiveer ik mezelf om door de weerstand van de zwaarte kracht heen te gaan met of zonder zin.

En net als met herstel moet je het blijven doen, conditie en spierkracht verlaat je systeem vrij snel als je niet meer sport. Zo raken ook meetings, sponsor en service in de vergetelheid als je niet meer gaat.

If you don’t use it you lose it is een bekende uitspraak waar ik me in kan vinden. Vele zaken in het leven gaan vanzelf, herstellen niet!

Beste mensen, het is een grote bergbeklimming voor mij en ongetwijfeld ook voor jullie voor jullie, maar het uitzicht en overzicht word steeds beter en mooier. Dus ik blijf in beweging op de weg naar boven.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...