Ashley

Vraag Ashley

Ik ben vijf maanden in herstel van een alcoholverslaving. De laatste jaren ben ik meerdere keren opgenomen en weer teruggevallen. Deze keer heb ik het gevoel dat ik er anders insta, maar mijn familie heeft dat niet. Ik heb talloze keren geprobeerd om hen erover te spreken, maar dan praten ze tegen me alsof ik een klein kind ben. We zien elkaar iedere zondag. Dan komen mijn moeder, zusje en broer en ik bij elkaar. Vorige maand was ik voor het eerst ziek. Zware griep, dus ik zei telefonisch af. Mijn moeder reageerde alsof ze er helemaal niets van geloofde: ‘Ben je nu alweer ziek?’. De keer daarna kwam ik weer. ‘Oh, nu kom je wel opdagen?’, zei mijn zusje. Het lijkt wel dat ze niet willen zien dat ik veranderd ben. Ze zien mij niet als gelijke en behandelen me alsof ik minder ben dan hen. Afgelopen zondag zaten mijn broer en ik midden in een discussie en hij kon het niet winnen. Hij snerpte de woorden ‘ga jij maar weer drinken’ naar me. Ik heb geen idee hoe ik moet reageren op deze opmerkingen. Is het logisch, dat zij zo reageren? Moet ik sorry zeggen voor de keren dat ik hen teleurstelde? Mag ik kwaad worden als ze echt een grens over gaan?

Ashley

Antwoord multifunctional coach/counselor Lya Young-Afat

Ik kan me heel goed voorstellen dat je het niet fijn vindt dat je familie nog steeds wantrouwen naar je uitstraalt. Ergens is dit ook te begrijpen. Als je ze in het verleden vaak hebt teleurgesteld, lijkt dit bijna een logische reactie. Wat voor jou belangrijk blijft, is deze zaken met je sponsor te bespreken c.q. deze worsteling te delen op meetings. Blijf in jezelf geloven, hoe meer je dat doet hoe groter je zelfvertrouwen wordt. Die heb je nodig om te laten zien dat je wel degelijk in herstel bent en dat je op de goede weg bent. Don’t give up, je familie heeft tijd nodig. Je mag ze ook terug geven wat het met je doet als ze deze negatieve opmerkingen blijven maken. De macht om je familie te veranderen heb je niet, je hebt wel de kracht om anders met hun opmerkingen om te gaan. De opmerking van je broer ‘ga jij maar weer drinken’, daarop kan je zeggen: ‘daar ben ik al lang niet meer, het is jammer dat jij nog in het verleden bent blijven hangen’, zonder boos te worden. Succes!

Lya Young-Afat werkt als multifunctional coach/counselor en is gespecialiseerd in familievraagstukken en in het bijzonder verslavingsproblematiek. Daarnaast is ze trainer bij de Academie voor Coaching en Counseling.       

 

LEES MEER...