Nooit gedacht dat ik het in mijn (nuchtere) leven nog eens op zou nemen voor alcohol, maar na het lezen van de brief van een 23-jarig meisje, ga ik dat toch doen! Dit hartverscheurend epistel van een studente aan de prestigieuze Amerikaanse Stanford University is gericht aan de jongen die haar op een feestje verkrachtte.  Het meisje - dat anoniem wil blijven -  werd bewusteloos achter een container gevonden met een lange ketting om haar hals gewikkeld, haar beha uit haar jurk getrokken en haar jurk tot over haar schouders opgetrokken. Ze had haar schoenen aan maar was verder spiernaakt, lag met haar benen wijd en was met een onbekend voorwerp gepenetreerd. De dader - een medestudent van 20 - wordt opgepakt en verklaart dat zowel hij als het meisje dronken was die avond. De jongen rechtvaardigt zijn misdrijf door keer op keer te benadrukken dat hij onder invloed was van alcohol.

Het meisje schrijft: Alcohol is geen excuus. Speelt het een rol?  Ja, maar de alcohol heeft me niet mijn kleren uitgerukt, me betast en me bijna volkomen naakt met mijn hoofd over de grond gesleurd. Dat ik teveel gedronken had, geef ik toe, maar dat is geen misdaad. We waren allebei dronken, maar het verschil is dat ik jou niet je broek en onderbroek heb uitgetrokken, je onzedelijk heb betast en vervolgens op de vlucht geslagen ben. Dat is het verschil. Je fout was niet dat je gedronken had, je fout was dat je iets deed wat niemand anders deed. Je fout was dat je mijn onderbroek uittrok en het als een snoeppapiertje weggooide om je vinger in mijn lichaam te steken. Besef je wel dat een drankprobleem iets anders is dan drinken en daarna met geweld seks met iemand proberen te hebben?

De dader is inmiddels bezig een programma op te zetten om studenten te waarschuwen voor de drankcultuur op universiteiten en het meisje reageert hierop met haar brief. En wat heeft ze gelijk. Want natuurlijk maken alcohol en drugs mensen strontvervelend. Ik bedoel: ik kan het weten en ik kan niet genoeg benadrukken hoe vreselijk anoying ik en velen met mij ervan werden. Maar met alle drank die ik in mijn leven tot mij heb genomen - en dat is een boel, geloof me - nog nooit heb ik door de drank iemand kwaad of pijn gedaan. Laat staan tot seks of andere zaken gedwongen. De jongen wijst alcohol aan als oorzaak van deze verkrachting, terwijl de oorzaak natuurlijk veel meer te vinden is in de vrouwonvriendelijkheid en de minachting voor vrouwen op Amerikaanse universiteiten.

De dader, een niet onverdienstelijk zwemmer (een feit dat door Amerikaanse media keer op keer belicht werd) kreeg een straf van zes maanden cel.

De Nederlandse vertaling van de brief is te lezen in NRC.next van 9-6-2016 of via www.blendle.nl (betaald).

 

Reageer reacties (3)

SDM(19. december 2016)

Wat mij verbaasd in deze column is je bewering dat je door de drank nooit iemand kwaad of pijn hebt gedaan. Durf je dat echt zo stellig te beweren? Mijn vriend (alcoholist) zit nu in een kliniek en hij doet het heel erg goed. Hij heeft me nooit agressief benaderd toen hij dronken was, maar heeft me weldegelijk pijn gedaan als ik hem weer stomdronken aantrof als ik thuiskwam.
Ik weet natuurlijk niet hoe het voor jou was maar ik wou dit toch even kwijt. Want ook al wordt je niet letterlijk agressief o.i.d. als je drinkt, gewoon het feit dat je drinkt is al vreselijk pijnlijk!

aEnCbxZTNeVfYdW(22. juli 2022)

VlXfhGtJ

HfxPGDRAtyTwnoV(22. juli 2022)

jQzIEBgFkUMYLw

LEES MEER...