Omgekeerde bucket list

Het maken van een bucket list (van kick the bucket, oftewel doodgaan) lijkt tegenwoordig onlosmakelijk verbonden met afscheid nemen van het leven. Een bucketlist is een lijstje met zaken die je nog per se wilt doen voordatje de plaat poetst. In verslavingsklinieken wordt als onderdeel van de therapie ook vaak gebruikt gemaakt van een bucket list. Welke dingen ga je straks doen als je clean en sober de kliniek verlaat? Dingen die je nooit had durven dromen en kunnen doen als je nog in je actieve verslaving was blijven hangen.

Een paar jaar geleden hing het er even om of ik ook een bucket lijstje zou moeten maken. Ik heb er serieus over nagedacht en besloot toen om de emmer op zijn kop te zetten. Welke zaken in mijn leven waren écht de moeite waard geweest? Waar had ik de meest dierbare herinneringen aan? Wat had ik nooit willen missen? Waar was ik dankbaar voor en wat had mij gemaakt tot de persoon die ik destijds was:

Ik kwam tot het volgende rijtje (in willekeurige volgorde):

  • Mee staan swingen met een look-a-like  Beatle Band in The Cavern Club in Liverpool
  • Wuthering Heights gelezen
  • Op de klifs van Cornwall (Tintagel) en op de stranden van Brazilië mogen lopen
  • De Geboorte van Venus van Botticelli in Florence mogen aanschouwen
  • De grotten en de wonderen van Lascaux mogen bewonderen
  • Ik heb vooraan mogen staan bij een concert van Paul Weller
  • Het plaatsje Juffure (The Gambia) mogen bezoeken, waar vandaan de slaven ingescheept werden om voorgoed naar Amerika te vertrekken
  • Ik heb de meeste schilderijen van Van Gogh mogen zien
  • In een bootje over de Nijl mogen varen

Best een mooi lijstje toch? Ik hoop over een jaar of dertig mijn zegeningen nog flink aan te kunnen vullen. Ik zie uit naar al het moois dat de toekomst nog gaat brengen.

 

LEES MEER...