TV en stigma

Ik ben geen tv-kijker, ik ben een lezer. Als ik kijk is het omdat dat ding toevallig aanstaat en zelfs dan valt het me op dat het onderwerp verslaving en gebruik zo vaak aan de orde is…

Maandagavond kwart voor tien ’s avonds. Zoonlief is de deur uit en ik ben bezig de vaatwasser uit te ruimen. Op tv - ja, ik weet dat er ook een uitknop aan zit - vertelt een jongedame aan Derk Bolt dat ze op zoek is naar haar vader, die ze nog nooit heeft gezien. Hij zou in het verleden niet altijd even netjes geweest zijn. ‘Iets met drugs,’ had haar moeder verteld.  

De man is blijkbaar zo gevonden want als ik de woonkamer weer terug in loop met een stapel borden zit Derk ineens met de man te praten. De man vertelt dat hij dolgraag met zijn dochter in contact wil komen. Niets liever dan dat. Tegenover de presentator/annex wereldreiziger zit een magere man, die zenuwachtig aan een dun shagje trekt. Hij heeft nogal wat meegemaakt, zo komen we te weten. Voordat hij de moeder van de jongedame leerde kennen was hij getrouwd en de trotse vader van twee kinders. Totdat een fataal ongeluk ervoor zorgde dat hij de alle drie in een klap kwijt raakte. En, ja hij had in het verleden wel dingen uitgehaald, maar hij had nu zijn leven gebeterd. Hij was gelukkig, had een een goede baan en wilde niets liever dan zijn kind - ‘Ik wist niet eens dat het een meisje was’ -  leren kennen.

Nadat ik de kat eten gegeven heb, is dochterlief weer aan de beurt met haar respons op de reactie van haar nieuwbakken vader. Ze reageert positief, maar behouden. ‘Ik wil hem wel een kans geven,’ is haar commentaar. ‘Oké, hij is slecht geweest, maar hij heeft zijn leven verbeterd.’
De laatste opmerking schiet me onmiddellijk in het verkeerde keelgat. Waarom associëren mensen drugsgebruik toch direct met slechtheid? Het arme mens kan er natuurlijk niets aan doen, die is gewoon blij dat ze wellicht weer een vaderfiguur in haar leven heeft. En toch stoort het me tussen de huishoudelijke werkzaamheden door. We hebben nog een lange weg te gaan, denk ik, terwijl ik toch nog de uitknop vind.

LEES MEER...