Zelfzorg is niet iets dat aangeboren is. Integendeel, het is aangeleerd gedrag. Verslaving en slechte zelfzorg zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maar iets dat je nooit geleerd hebt of verleerd bent, kun je alsnog prima aanleren. En dat is belangrijk, want goede zelfzorg is gelukkig makend en (soms zelfs) levensreddend.

Waarom?  
1. Zelfzorg is een prima manier om veiligheid in je leven te brengen. 
Recent onderzoek heeft uitgewezen dat de kans om vermoord te worden 9 maal zo groot is als je verslaafd bent. Verslaafden zijn dus vaak slachtoffer. Geen daders zoals de publieke opinie is. De verslaving zelf is niet de oorzaak van het risico, maar de slechte zelfzorg. 

2. Als je goede zelfzorg toepast, toon je respect voor jezelf. Door dat zelfrespect, stijgt vanzelf je gevoel van eigenwaarde.
Een belangrijk onderdeel van persoonlijke groei, is het vergroten van je zelfrespect. Dat kun je op veel manier doen. Door het toepassen van goede zelfzorg gebeurt het (bijna) vanzelf.  

3. Doordat je voldoende zelfrespect hebt, draag je dat naar buiten toe uit. Daardoor zullen andere mensen automatisch - zonder dat ze het zelf beseffen - jou ook respectvol behandelen. 
Nog een cadeautje dat je krijgt bij het toepassen van zelfzorg. Je verliest direct de status van slachtoffer! Daarbij straal je uit dat je je leven zelf in de hand hebt. Natuurlijk word je ook gekwetst als je goede zelfzorg toepast en doen mensen je pijn. Het grote verschil is dat je hier nooit meer als slachtoffer op zult reageren. 

4. Met goede zelfzorg laat je zien dat jouw problemen net zo belangrijk zijn als de problemen van iemand anders.  
Prima natuurlijk als je anderen help met hun problemen, maar grenzen opstellen en ze bewaken, is daarbij essentieel. Zet jezelf - en je eventuele problemen - altijd op nummer één. Pas als je die hebt opgelost en zelf goed in je vel zit, kun je ook daadwerkelijk anderen een helpende hand bieden.  

5. Zelfzorg voorkomt terugval. 
Hoe je het ook wendt of keert, een terugval ontstaat door het verlies van focus op herstel. Door goede zelfzorg blijf je bewust en waakzaam. Eerst bestond je leven voornamelijk uit zorgen voor je actieve verslaving. Richt in je herstel je leven in rondom dat herstel. Beleef het als een nieuw verworven vrijheid.  

6. Door goede zelfzorg loop je minder kans op een trauma, van welke aard dan ook.  
Dat klinkt heel logisch en dat is het ook. Door goed voor jezelf te zorgen, loop je minder kans op verkeersongevallen, ontslag, overvallen, sportblessures, ziektes, criminaliteit, gewelddadige  en ongezonde relaties.   

7. Door zelfzorg toe te passen, neem je het heft van je leven in eigen hand. Je doet je best… voor jezelf.  
Dit gegeven - wat heel simpel lijkt, maar het niet altijd is - is misschien nog wel het belangrijkst. Je beste beentje voorzetten voor jezelf zorgt al voor een flinke dopaminestoot in je brein en dat voelt fijn. Daarnaast ben jij alleen verantwoordelijk voor je veiligheid en welzijn.  Natuurlijk leef je samen met mensen om je heen, houd alleen altijd in de gaten dat je zelf de touwtjes in handen houdt.  

8. Door zelfzorg toe te passen verbetert je financiële situatie.  
Wie gezond en zelfbewust in het leven staat, durft ook zijn of haar financiën aan te pakken. Zie je je financiële situatie niet als hopeloos en als statisch gegeven, maar als iets dat aangepakt kan worden. Verbeter je inzicht in je financiële positie, Maak een budgetplan, vraag eventueel om hulp en onderneem actie! Als je niets doet, weet je zeker dat er niets gebeurt.  

9. Je verdient het dat je goed voor jezelf zorgt.
Om lekker in je vel te zitten, is het van belang dat je jezelf waardevol gaat vinden. Als je jezelf de aandacht geeft die je verdient (want waarom zou jij minder verdienen dan anderen?), word je je bewust van je eigen behoeften.  

Wat is goede zelfzorg 
- Eet gezond, gevarieerd, voldoende en vooral wat je lekker vindt 
- Bepaal en bewaak je grenzen 
- Zoek - indien nodig - medische zorg 
- Ga naar de tandarts 
- Zorg voor een gezellig en (redelijk) opgeruimd huis 
- Zorg eerst voor jezelf, daarna pas voor anderen  
- Onderhoud je vriendschappen 
- Zorg voor een mooie mix van dingen die je wilt en dingen die je moet (het pret, prestige en poen-principe) 
- Zeg nooit ja als je nee bedoelt, en omgekeerd 
- Heb veilige seks, in de breedste zin van het woord  
- Toon belangstelling en empathie voor anderen, maar verlang dat ook terug  
- Ben aardig voor jezelf 
- Gedraag je proactief en actief  
- Zorg voor een gedegen financieel plan 
- Spreek je mening uit op een positieve manier met respect voor de mening van anderen  
- Ga niet altijd voor de volle 100% ergens mee bezig, maar bouw reserves in. Zo voorkom je door je energie te raken als er iets tegenzit 
- Accepteer je behoefte aan alleen zijn en stop dat als zwak of ongezellig te zien. Voel je niet schuldig.  

Tekst Jolande Bastiaans, april 2014 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...