Archief lefverhalen

Vegan vermageren

5 maanden geleden  - Uit Lef december 2019 door Linda van Doorn. Vegan zijn is hip! Hashtags als #cleaneating schieten als paddenstoelen uit de grond. Allemaal heel erg van deze tijd enzo, maar alle producten die je als veganist moet laten staan, kunnen ook een masker zijn voor eetstoornissen.

Lees verder >

Achtergrond: Suikerverslaving? Lariekoek

5 maanden geleden  - Uit Lef april 2017 door Linda van Doorn. Laat een professor op tv zeggen dat suiker nog verslavender is dan cocaïne en een hype is geboren. Ook veel mensen die in herstel zijn van een verslaving aan alcohol of een andere harddrug, zijn er heilig van overtuigd. Pssst. Niet schrikken… suiker verslaving bestaat niet! Hier lees je waarom.

Lees verder >

Achtergrond: Foetaal Alcohol Syndroom

5 maanden geleden  - Uit Lef augustus 2017 door Linda van Doorn. ‘Ach, af en toe een glaasje tijdens de zwangerschap moet kunnen, toch?’, is voor veel zwangere vrouwen nog een veelgehoorde uitspraak. En dat terwijl alcohol enorme schade aanricht aan het ongeboren kind. Minimale hoeveelheden alcohol kunnen al zorgen voor afwijkingen die gerelateerd zijn aan het Foetaal Alcohol Syndroom.

Lees verder >

Achtergrond: Vet shit

5 maanden geleden  - Uit Lef juni 2019 door Linda de Waart: Een gastric bypass (maagomleiding) is een rigoureuze maar effectieve oplossing voor mensen die extreem zwaarlijvig zijn. Sinds kort wordt duidelijk dat een grote groep van deze patiënten na de ingreep een alcoholverslaving ontwikkelt. Schokkend! Hoe kan dit, wie overkomt dit en waarom? Ervaringsdeskundige Robert: ‘Als ik dit had geweten, had ik een andere oplossing gezocht.’

Lees verder >

Achtergrond: Horen, zien... en afvallen?!

6 maanden geleden  - Uit Lef april 2016 door Saskia Geurds: Zonder gezondheidsverklaring kom je als model in Frankrijk niet meer aan een baan. Steeds meer landen nemen een wet aan tegen te dunne modellen om zodoende eetstoornissen te bestrijden. Maar wat als anorexia nervosa een hersenziekte is? Hoe zinvol zijn de aangenomen maatregelen dan? Hersenonder­zoeker Dick Swaab (71): 'Een hard wetenschappelijk argument voor het verband tussen het heersende schoonheidsideaal en een eetstoornis is er niet.'

Lees verder >

Fellows 4 Fellows: Zucht

6 maanden geleden  - Iedereen in herstel kent het onstilbare verlangen naar dat ene ‘fijne’ gevoel. Na enige tijd is je verslavingsdrang verleden tijd, maar je kan toch nog last hebben van andere naweeën van je verslaving. Een daarvan heet zucht en wordt beschreven als een ongrijpbare hunkering. Hoe werkt dit?

Lees verder >
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 23 Volgende
LEES MEER...