Waarom wij van België houden

Speciaal voor de WK kwartfinale van vanavond, een eerder in Lef gepubliceerd (december 2015) lijstje waarom wij België oh zo fijn vinden...

1. Kabouter Plop
Nee, wie houden we voor de gek. Kabouter Plop is irritant.

2. Eddy Wally
Wat ons betreft het allerleukste importproduct uit België. Wat een fantastische kerel met zijn glittercape en onnavolgbare Belgisch songs. Op sombere dagen draaien wij ‘Ik spring voor jou uit een vliegmachien’ en dan kunnen wij er zo weer een week op teren. ‘This is your captain speaking: Mister Eddy doubleUUUUUUUU’ Held.

3. K3
De Vlaamse Spice Girls. En dan niet de nieuwe formatie. Nee, wij houden van Karin, Kristel en Kathleen. ‘Ik ben een klein geil visje in een zee van blauw!’

4. Bonbons
En dan vooral die bonbons die wij ooit kochten in een piekklein zaakje in Antwerpen. Donkere chocolade gevuld met echte viooltjes… Dat was het allerlekkerste dat wij ooit hebben geproefd en we denken nog elke week aan ze. En het is al een jaar geleden dat wij ze kochten. Nooit ergens zoiets kunnen vinden.

5. Strips
Belgen zijn veel beter in strips maken dan welk ander land dan ook. Suske en Wiske, Kuifje, Lucky Luke, Robbedoes en Kwabbernoot, F.C. De Kampioenen en zelfs De Smurfen hoor je om de 5 minuten wel een keer ‘Amai, magnifique!’ roepen.

6. De taal
In België klinkt alles lief. Nederlanders zijn lomp en veel grofgebekter en dat is ook heerlijk. Maar heel soms zou je iemand liever willen horen zeggen: ‘Gij hebt een schoon lief’ dan: ‘Dat wijf van jou zou ik ook wel eens aan willen duwen.’ Nee.

7. Kabouter Wesley
Zou eigenlijk bij de strips moeten staan, maar verdient een eigen stukje. Deze megachagrijnige kabouter die paddenstoelen, kerstmis, vakantie en eigenlijk alles haat, is hilarisch.

8. Grappen
Hollanders maken al decennia grappen over België en andersom, dus vooruit, hier zijn er twee:
Wat is het dunste boek ter wereld? – 500 jaar Belgische wetenschap
Waarom duurt een bezoek aan een Hollander niet langer dan 15 minuten? – Omdat na 2 minuten de koekdoos al dicht gaat

9. Vakantie
België is fantastisch en het heeft alles; krabbetjes eten aan de kust, avontuurlijk doen in de Ardennen en de mooiste steden als Gent en Brussel bezoeken. En dat al die plekken vrij lastig te bereiken zijn door gaten zo groot als een planeet in de weg, mag de pret niet drukken. Dat versterkt het vakantiegevoel.

10. Bicky Burgers
Mmm, alleen daarvoor zou je al naar een frietkot rijden.

11. Hercule Poirot
De allerleukste creatie van schrijfster Agatha Christie is de compleet neurotische, aan OCD-lijdende, arrogante, in maatpak gestoken, iets te dikke Belg: Hercule Poirot en zijn grijze celletjes. Poirot, nog ijdeler dan Kim Kardashian, lost alle moorden met ziekelijk gemak op. En sowieso verdient zijn snor al een apart stukje.

12. Man bijt hond
We hebben het aan de Belgen te danken dat ook wij konden genieten van dit fantastische programma. Zelfde geldt voor Wie is de Mol, of De Mol, zoals het van origine heet. En trouwens ook voor De Slimste mens. Mogen wij voortaan alleen nog Belgische tv kijken asjeblieft? 

Datum: 06/07/2018

Reageer reacties (0)
LEES MEER...