‘Wat ben jij serieus en saai geworden’ krijg ik te horen van iemand die mij nog uit mijn gebruikerstijd kent. We kwamen elkaar tegen en ze vroeg me wat ik tegenwoordig allemaal doe. ‘Serieus en saai’, zo vatte ze mijn herstel bondig samen. 

In gedachten maakte ik mijn vreugdedansje. 

Serieus was ik altijd al geweest, maar saai is een nieuwe omschrijving. ‘Wat fijn om te horen, bedankt!’ reageer ik met oprecht enthousiasme. Als ik de blik in haar ogen zie, besef ik dat de klik die er ooit was nu niet meer bestaat.

Er valt een ongemakkelijke stilte gevolgd door een nog ongemakkelijker glimlachje. We draaien beiden om en lopen door nadat we gedag hebben gezegd.

Ik voel me trots dat herstel zichtbaar en merkbaar is voor mensen waarmee ik gebruikte en feestte. Ik kan me voorstellen dat het gek klinkt maar voor mij betekent saai iets positiefs. 

Saai staat voor stabiliteit en daarmee voor gedragsverandering en een nieuwe manier van leven. 

Hoewel ik mijn herstel allesbehalve saai vind, kan ik me voorstellen dat iemand die me kent uit de slapen-doe-je-als-dood-bent-periode niet goed weet wat dit nu allemaal voorstelt.

Ik ben niet meer als opgejaagd wild wanhopig op zoek naar een manier om die leegte op te vullen. Hunkerend naar een momentje van verdoving, al dan niet voor een paar seconden, waarna het allemaal op nieuw begon. Niet meer als een dier gefocust op het bevredigen van instincten en geobsedeerd zijn door een quick-fix. Smachtend naar dat ene moment waarop ik enkele seconden rust in mijn hoofd zou voelen.  

Er zijn nu avonden waarop ik thuis op de bank lig. Onder een dekentje met een groene thee, een boek en met de kat op schoot. En dan heb ik ook nog ontdekt van de klassieke muziek van Einaudi te houden.

Soms heb ik een paar seconden zo’n momentje van zelfbewustzijn; ‘Jeetje, kijk mij nu toch’.

Al die dingen waarvan ik dacht dat ze absoluut het ergste zouden zijn die me ooit zouden kunnen overkomen, ben ik aan het dóén. En eerlijk gezegd, het is heerlijk! 

De rust, die bepaalde traagheid in het moment. Ik heb me nog nooit zo gevoeld als in herstel.

Als dit onder saai valt, dan verwelkom ik saai op elk vlak van mijn leven. 

Al die jaren van waanzin om maar rust in mijn hoofd te vinden en hier is het dan, zo simpel. Gewoon ‘zijn’ terwijl ik naar Einaudi luister en Moos aai. 

Life is good

Reageer reacties (0)
LEES MEER...