Zelfbeeld & Eigen Waardigheid

Het voorjaar in de Auvergne is nu echt doorgebroken. Vandaag nog zo'n landerige zondag met een hele dag regen, goed voor de groei zullen we maar zeggen, en dan morgen opklaringen, 14 graden celsius, maar daarna meer zon en oplopende temperaturen.

Dat betekent dat het seizoen op de Herstellerij ook weer aanstaande is. Een mooi moment om eens terug te kijken op drie jaar Herstellerij. Vanaf juni 2013 hebben we 241 herstellenden op bezoek gehad met in totaal 115 overnachtingen. En maar liefst 42% van de mensen komt minimaal 1x en 23% zelfs 2 of meer keer terug.
Kortom de Herstellerij voorziet in een gevoelde behoefte. Ook voor ons zelf is en blijft het verrijkend. Wie had gedacht dat we op deze leeftijd nog zoveel nieuwe mensen zouden ontmoeten, mooie mensen die komen als onbekenden en weggaan als goede vrienden. Bovendien is het ook nog eens heel goed voor mijn eigen herstel en verdere groeiproces...

Wat is ons in die drie jaar nu eigenlijk het meeste opgevallen? Meerdere zaken zoals de genetische aanleg -daar kom ik nog wel een keer op terug- maar toch vooral dat gebrek aan eigenwaarde, dat negatieve zelfbeeld, dat gebrek aan zelfvertrouwen.
Terwijl dát juist zo enorm belangrijk is voor een vruchtbaar en aangenaam herstelproces.

Heel veel herstellenden blijken –zelfs na een relatief lange clean tijd-  nog steeds te kampen met een laag, negatief zelfbeeld. Vaak ontstaan door een liefdeloze jeugd, een gebroken gezinssituatie, misbruik of een ander trauma. Een vlucht in een verslaving verergert dit negatieve zelfbeeld alleen maar.
Je geweten, je intuïtie, je ziel of hoe je dat akelige stemmetje binnenin je ook wilt noemen, weet heel goed dat dit geen oplossing is. Sterker nog: dat dat dat eigenlijk heel erg slecht voor je is. En toch doe je het steeds weer. Gevolg is een steeds negatiever zelfbeeld, ook al heb je dat zelf eigenlijk niet eens goed in de gaten tijdens je actieve verslaving. Daar heb je ook geen tijd voor, want je bent aan het gebruiken en raakt steeds verder geketend aan die negatieve geest. Je raakt verslaafd aan die negatieve gevoelens van wrok, woede, zelfmedelijden en verongelijktheid. En dát is voor velen onder ons een heel groot probleem.

Maar het gaat er nu niet om hoe je eraan komt, maar hoe je er vanaf komt. Dat ga ik natuurlijk in een gast blogje niet even oplossen, maar ik wil dit onderwerp wel heel graag op de agenda hebben. Door er samen over te praten, door het bespreekbaar te maken, er over te schrijven, te delen denk ik dat we meer te weten kunnen komen over hoe we er zo goed en snel mogelijk van af kunnen komen. In plaats van het binnen te houden en er allemaal individueel mee te worstelen. 

Laat ik mezelf als voorbeeld nemen. Niemand zou aan mij zien dat ik een negatief zelfbeeld heb gehad. Succes in het leven, fijn gezin, wonen en werken in het buitenland, veel avonturen, twee leuke kinderen, florerende eigen zaak. Maar toch, ik moest altijd op mijn tenen lopen, dacht altijd: dit of dat kan je echt niet.
Het dan toch doen -voorafgegaan door veel stress- het wel blijken te kunnen en volgende keer weer denken: dat kan je niet. Een schier eindeloze vicieuze cirkel.

Herkenbaar? Laat het me weten, kom er mee op de proppen en laten we dan vooral niet vergeten ook te praten over de maniertjes die we hebben gevonden om er vanaf te geraken zoals de Belgen zeggen.
En ik ben er vanaf aan het geraken... Hoe? dat bewaar ik voor een volgende keer. Heb je deze zomer zin er eens over te komen praten. Prima, onze poort staat altijd open. 
Of mail het me, bellen mag ook. Gezamenlijk kunnen we dan wellicht een paar forse stappen in de goede richting zetten. Want er valt aan te ontsnappen, aan die vicieus lijkende cirkel van negativiteit en aan dat gebrek aan eigen waardigheid.

En verder nog op de Herstellerij? Alle groentebedden zijn geprepareerd, een paar bedden voor perma cultuur aangelegd, de eerste sla, kool en radijsjes geplant, de tuinbonen en peulen komen al op, de aardappels gepoot, het hele huis is grondig schoongemaakt, alle slaapkamers zijn weer helemaal spic en span en het nieuw koppel kippen legt alweer drie eieren per dag.
Kortom we zijn er klaar voor, voor dat nieuwe seizoen.

Hans Rijneveld
www.de-eenvoud.com
andriesw.rijneveld@gmail.com
0033-473-522369

 

 

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...