Wordt Groningen rookvrij?

De gemeente Groningen probeert als eerste stad rookvrij te worden. Het college is voor en vandaag stemt de gemeenteraad hierover.

Als Groningen rookvrij wordt, breidt hij zijn Algemene Plaatselijke Verordening  (APV) uit met een verbod op hinderlijke rookgassen van sigaretten, maar ook van brommers en barbecues. Denk hierbij aan rookvrije zones op scholen, sportvelden en theaters. Verslavingsarts Robert van de Graaf is de initiatiefnemer van het project Groningen Rookvrij. Van de Graaf zei tegen NOS: ‘De meeste mensen die verslaafd raken aan tabak, beginnen met roken omdat ze op jonge leeftijd anderen zien roken. Eenmaal verslaafd is het heel lastig om daar weer vanaf te komen.’ Het idee ontstond in de tijd dat hij nog bij jeugdzorg werkte. Het viel hem op hoe normaal iedereen het vond dat jonge cliënten sigaretten kochten.

Eerste rookvrije stad
Vorig jaar werd al bekend dat Groningen de eerste rookvrije stad zou worden, maar het is niet de eerste rookvrije plek in Nederland. Het Friese dorp Ureterp ging hen voor, op initiatief van verslavingsarts Robert van de Graaf en Hilly ter Veer, waarnemend huisarts in Ureterp.

26/09/2018
Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...