Uit Het Grote Uitgaansonderzoek van het Trimbos-instituut blijkt dat veel gebruikers van cocaïne en ketamine in het uitgaanscircuit ongewenste effecten ervaren. Ook is het cocaïnegebruik bij deze personen gestegen sinds 2020.

Ongewenste effecten van cocaïne en ketamine die genoemd worden zijn een snelle hartslag, vermoeidheid en slaapproblemen . Eén op de vijf gebruikers van ketamine meldt zelfs blaasklachten. Dit kan een voorbode zijn voor ernstige neurologische klachten. De langetermijneffecten van ketamine worden steeds duidelijker, vooral op urologisch gebied. Zo kunnen gebruikers last krijgen van ontstekingen, moeite bij het plassen, bloed in de urine en de kans op beschadigde nieren. In het onderzoek van het Trimbos-instituut meldt 19,3% van de ketaminegebruikers last te hebben van blaasproblemen. 

De uitgaanstrends
Het gebruikspercentage van cocaïne tijdens het uitgaan lag in 2020 op 26,2% en steeg in 2023 naar 33,5%. De cijfers voor alcoholgebruik in het uitgaansleven blijven hetzelfde als in 2020: tijdens het uitgaan drinken mannen gemiddeld zeven glazen en vrouwen vijf. Bij het indrinken drinken mannen ongeveer zes glazen en vrouwen vier. Roken is tijdens het uitgaan nog altijd populair: 58,9% geeft aan ten minste één keer het afgelopen jaar gerookt te hebben, 22% rookt dagelijks. 

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...