Jack Wubben

Twijfel

3 weken geleden  - Ik twijfel. Ik twijfel over het antwoord op de vraag die mij tijdens de trainingen die ik geef over verslavingen zo vaak gesteld wordt. Is het die dame daar rechts, is het die enthousiaste man op de eerste rij, of die ouder die mij gaat vragen ‘of drugs niet beter gelegaliseerd kunnen worden?’

Lees verder >

Liegen

vorige maand  - In de eerste tien jaar van mijn werk werd er vaak tegen me gelogen. Zoveel dat ik met gemak het gehele vertrouwen in de mensheid had kunnen verliezen en daarbij het plezier in mijn werk.

Lees verder >

Vakantie

3 maanden geleden  - Ooit maakte ik de fout om bij terugkomst van mijn vakantie in een groepsgesprek te informeren naar de vakantieherinneringen van de gedetineerden. Het werd geen fijn groepsgesprek.

Lees verder >

Fruit

5 maanden geleden  - Lang geleden switchte ik van bewaarder naar groepsleider, van een reguliere unit naar de oude barakken van de Drugs Vrije Afdelingen (DVA). De 2 barakken met ieder 12 gedetineerden waren onderverdeeld in een verblijf voor softdrugs- en harddrugsverslaafden. Groepsgesprekken van 3 uur lang, de gehele groep verantwoordelijk houden voor ieders individuele fouten en verbanning bij een terugval was een geheel geaccepteerde aanpak.

Lees verder >

Een thuis?

6 maanden geleden  - Op weg naar mijn werkplek, aan de andere zijde van het gevangenisterrein, kwam ik jarenlang een gedetineerde tegen die in tegengestelde richting naar zijn werk liep. Iedere ochtend, weer of geen weer, begroette hij mij vervolgens met een uiterst vriendelijk en welgemeend ‘Goedemorgen.’ Zijn houding, de toon, zijn vriendelijke gezicht maakte de morgen voor mij inderdaad beter!

Lees verder >

Contrabande

7 maanden geleden  - In mijn vorige columns beschreef ik de zoektocht van de verslaafde naar de ‘oplossing’. De ‘oplossing’ om de oorlog in het hoofd enigszins te temmen.

Lees verder >
LEES MEER...