‘Wie wil er donderdag meditatie?’ Een enthousiast JA klinkt uit de mond van een van de deelnemers. Even later blijkt de teleurstelling groot als hij erachter komt dat er donderdag geen medicatie op hem ligt te wachten. Humor, weliswaar met een grauw randje.

Het is weer december, de maand waarin de lijstjes opgemaakt worden, de lijstjes waarin het beste, leukste, meest schokkend en grappigste een plaats krijgt. Bovenstaande quote prijkt redelijk bovenaan in mijn top tien.

Hoog in mijn top tien van teleurstellingen staat de uitvoering van de Wet straffen en beschermen. Door het repressieve klimaat waarin goed gedrag niet meer beloond wordt, slaat het schuldbesef waar menig gedetineerde mee binnenkomt na enkele maanden om in het gevoel juist slachtoffer te zijn, wat een succesvolle re-integratie kansloos maakt. Zwaar gefrustreerde ontslaggangers, vaak met een beperkt verstand en zonder woning, geld en warmte zijn bij voorbaat overgeleverd aan de drugsindustrie.

Blij werd ik van het hoofd dat om het hoekje van de vuilniswagen keek. De man waar ik enkele jaren veel tijd in had gestoken blijkt al weer een hele tijd hartstikke gelukkig te zijn als vuilnisophaler. Soms het groen, dan het huis- en op zijn tijd het bedrijfsvuil. Hij ziet er goed uit. Verbeeld ik het me nou of worden de lege vuilnisbakken sinds onze ontmoeting echt met meer liefde teruggezet?

Ook het contact met de man die inmiddels naar een eigen onderkomen op het terrein van de kliniek is verhuisd stemt me tevreden. Hij groeit en groeit en niet in omvang. Anderhalf jaar geleden had ik nooit kunnen dromen dat hij mij zou zeggen dat hij de weg van herstel zorgvuldig af wil lopen ‘want misschien staan er rechts en links wel mooie bloemen.’

In de top tien van droeve staat Willy. Op hem kon ik de klok gelijkzetten. Iedere vijf jaar, en dat al zeker 25 jaar lang, begroette ik hem. Na een uitmuntend eerste jaar en een matig tweede vreet de heroïne zich een weg door zijn brein en volgt steevast een verblijf in de gevangenis. Kort na zijn vertrek echter, afgelopen zomer, stopte het enige wat nog klopte aan hem. Ik ga hem missen.

Wel heuglijk nieuws en ook in de humor top tien kreeg ik van de webshop van The old man smoke. Als abonnee van hun nieuwsbrief blijf ik op de hoogte van alle nieuwe koopwaar en middelen om de urinecontrole te beïnvloeden. Ze wisten mij te melden dat de clean urine onderbroek met verborgen zakje weer leverbaar is!

Reageer reacties (0)
LEES MEER...