Hartpatiënt leeft vijf jaar langer na stoppen met roken

Je leeft gemiddeld vijf jaar langer als je stopt met roken wanneer je een hart- of vaatziekte hebt. Ook de kans om nogmaals een hart- of vaatziekte te krijgen wordt met gemiddeld tien jaar uitgesteld wanneer je je sigaretten in de prullenbak gooit. Dat blijkt uit een onderzoek van UMC Utrecht.

Uit de studie van arts-onderzoekster Johanneke van den Berg  blijkt dat ‘doorrokers’ die al een hart- of vaatziekte hebben meer last van hun vaten krijgen. Bovendien wordt de kans op een tweede hart- of vaatziekte groter. Volgens Van den Berg heeft leeftijd daar niets mee te maken: ‘Ook op hoge leeftijd heeft stoppen met roken nog altijd zin, zelfs als je de zeventig gepasseerd bent.’  Van den Berg zegt dat het effect van stoppen met roken groter is dan preventieve behandelingen zoals het slikken van bloeddruk- of cholesterolverlagende medicatie.

De arts-onderzoekster promoveerde afgelopen donderdag op haar onderzoek. Ze onderzocht bijna 5000 patiënten met hart- of vaatziekten. Een derde van hen bleef roken na bijvoorbeeld een eerste hartaanval, dotterbehandeling of herseninfarct. Van den Berg wil dat er meer voorlichting over de gevaren van roken wordt gegeven.


01/12/2017

 

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...