Steeds meer rookvrije zorginstellingen

In 2018 wordt het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) volgens eigen zeggen het eerste rookvrije ziekenhuis van Nederland.

Vanaf 1 januari 2018 wordt het voor iedereen verboden om in het MCL én op het MCL-terrein te roken. Initiatiefneemster en arts Hiltje de Graaf vindt het verbod logisch: 'Als artsen zien wij elke dag de ernstige gevolgen die veel rokers ondervinden van tabaksgebruik. Voor zover wij weten neemt het MCL de meeste maatregelen: straks zijn er werkelijk geen rookvoorzieningen meer. Dus ook geen rookhokjes op het terrein. Daarmee lopen we landelijk voorop.'

Een longconsulent in het ziekenhuis bekijkt iedere individuele situatie en zal nicotinepleisters of -kauwgom aanbieden. ‘Stoppen met roken adviseren wij van harte, maar de behandeling kunnen we helaas niet aanbieden’, aldus een woordvoerder van het ziekenhuis.

Eerste rookvrije stad
Eerder dit jaar was Groningen in het nieuws omdat zij de eerste rookvrije stad van Nederland wil worden. Onder andere het Groningse Martini Ziekenhuis tekende een overeenkomst voor een rookverbod. Joske Kluvers, persvoorlichter van het Martini Ziekenhuis: ‘Wij hebben altijd een rookplaats gehad op het voorterrein, maar die is er nu niet meer.’ Of er handvatten zijn om nicotineverslaafden te helpen, is onbekend.

Naast rookvrije ziekenhuizen telt Nederland ook een rookvrije verslavingskliniek: kliniek Bolsterburen in Heerenveen. Zij kozen voor het rookverbod om de terugval op (een andere) verslaving te verkleinen.

29/12/2017

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...