Muziektherapie kan herstel bevorderen

De technologieafdeling van de Marshall Universiteit in Huntington (West Virginia) gaat in samenwerking met de stichting Soul Searching Recovery video’s maken om muziektherapie voor verslaafden in herstel onder de aandacht te brengen.

Verslaafde muzikant
Het idee voor de muziektherapie van Soul Searching Recovery werd geboren toen oprichter Joyce Berry in de gevangenis kwam voor haar drugsverslaving. Ze besefte dat muziek het enige is dat voor altijd in haar leven blijft en dat ze dáár iets mee moest doen, in plaats van met drugs. Ze begon steeds vaker te zingen en  merkte dat de zucht naar drugs daardoor minder werd. Toen ze na een aantal maanden de gevangenis verliet, realiseerde ze dat ze zich een stuk beter voelde en nog nauwelijks last had van zucht. Joyce ging op zoek naar een nieuw doel in haar leven en wilde andere verslaafden helpen. Muziek was opnieuw haar antwoord en samen met een paar anderen organiseerde ze een klein concert in de gevangenis voor andere verslaafden. Na deze positieve ervaring besloot ze dit vaker te doen en ze merkte dat ook andere verslaafden zich beter begonnen te voelen.

‘Waar hulp is, is hoop’
De afdeling coördinator van de Marshall Universiteit, Jody Perry zegt, dat de therapie zeker geen ‘one-size-fits-all’ aanpak is. ‘We weten dat de therapie niet iedereen kan helpen, want er is niet één oplossing voor verslaving. We hopen wel aan de wetenschap te bewijzen dat het voor sommige mensen helpt.’

Soul Searching Recovery is een organisatie die bestaat uit een grote groep vrijwilligers met achtergronden in verslaving, administratie, rechten, hoger onderwijs, muziek(therapie) en de gezondheidszorg. Hun filosofie is ‘Waar hulp is, is hoop en wij zijn hier om die hulp te geven en iedereen te steunen die met verslaving kampt’. De stichting hoopt de therapie binnenkort toe te kunnen passen in lokale verslavingsklinieken. Uiteindelijk wil de organisatie de therapie ook aan buitenlandse klinieken voorstellen.

15/01/2018

Reageer reacties (0)
LEES MEER...