Rechter verbiedt rookruimtes in de horeca

Speciale rookruimtes in de horeca moeten dicht volgens het gerechtshof in Den Haag. Dat bepaalde het hof in een rechtszaak die aangespannen werd door Clean Air Nederland (CAN).

Volgens de rechter vormen de ruimtes niet langer een uitzondering op het rookverbod dat sinds 2008 in de horeca geldt. Het hof zegt dat niet-rokers sociale druk kunnen voelen om zich bij de rokers te voegen en dat het onvermijdelijk is dat er rook ontsnapt uit de rookhokken. Daarnaast worden medewerkers die de ruimte schoon moeten maken ook aan de rook blootgesteld. Met de uitspraak staat nog niet vast dat alle rookruimtes in de horeca ook echt worden gesloten; de Staat kan nog in cassatie gaan.

Rookvrij Nederland
Tom Voeten van CAN zegt tegen radio 1: ‘Het is belangrijk om te beseffen dat roken een zware verslaving is en zeker geen lifestyle. Op het moment dat iemand een ander ziet roken, dan stimuleert dat.’ Tijdens de rechtszaak in 2016 kreeg CAN geen gelijk van de rechter in Den haag, maar nu, in hoger beroep, wel. CAN spande de rechtszaak aan omdat het zich inzet voor een rookvrij Nederland.

In de overeenkomst met de Wereldgezondheidsorganisatie staat dat Nederland maatregelen moet nemen tegen de blootstelling van tabaksrook in publieke ruimtes. Het hof oordeelt nu dat dat ook geldt voor rookruimtes in horecagelegenheden.

Dramatisch
Koninklijke Horeca Nederland (KHN) noemt het dramatisch dat horecabedrijven geen aparte plek meer mogen hebben voor rokers. ‘Deze uitspraak zal voor enorme onrust zorgen onder horecaondernemers. Ongeveer 25 procent van de cafés en discotheken in Nederland heeft een rookhok. Sommigen hebben daar wel tienduizendeneuro’s in geïnvesteerd.’ aldus voorzitter Robèr Willemsen.

14/02/2018

Reageer reacties (0)
LEES MEER...