Dalend aantal gebruiksruimten en nadruk op herstel

Ten opzichte van 2013 is het aantal gebruiksruimten weer gedaald. Ook het aantal bezoekers lijkt te zijn gedaald. Dat blijkt uit een nieuwe inventarisatie van gebruiksruimten door het Trimbos-instituut.

In 2010 waren er 37 drugsgebruiksruimten in Nederland, dit was in 2013 al gedaald naar 31 ruimtes. In 2018 is de teller gedaald naar 24, waarvan ongeveer de helft van de ruimtes ook een alcoholgebruiksruimte heeft.
Wat zijn gebruiksruimten? Gebruiksruimten zijn plekken waar (dakloze) mensen met een harddrugs- of een alcoholverslaving op hygiënische wijze in een rustige en veilige omgeving kunnen gebruiken. Hulpverleners zijn hierbij op de achtergrond aanwezig.

Een weg naar herstel
De meeste ruimtes zijn geïntegreerde voorzieningen, op slechts één ruimte na. Geïntegreerde voorziening houdt in dat op de locaties ook andere hulp, steun en zorg geboden wordt. De meeste van deze ruimtes hebben sinds 2018 twee doelstellingen: overlastreductie en gezondheidsbevordering. Daarnaast zijn de locaties ook steeds vaker een veilige plek voor noodzakelijke medische en maatschappelijke zorg en een ‘springplank’, dit betekent dat er streven is naar verbetering van leefomstandigheden en resocialisatie.

Novadic Kentron
Een van de organisaties die deze voorziening aanbiedt is Novadic Kentron, zij hebben speciale dag- en nachtopvangen op verschillende plaatsen in Brabant.

Datum: 07/12/2018

Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...