Ongezonde leefstijl verhoogt risico op kanker

In de afgelopen dertig jaar is het aantal kankerdiagnoses verdubbeld. Naar schatting kan dertig tot vijftig procent van de gevallen voorkomen worden door een gezonde leefstijl. Dat zegt de World Health Organisation (WHO).

Het snel groeiend aantal diagnoses komt onder andere door vergrijzing, bevolkingsgroei en betere screening. Volgens professor Ellen Kampman, hoogleraar Voeding en Ziekte aan de Wageningen Universiteit, speelt er meer mee. ‘Het risico op kanker wordt niet alleen beïnvloed door genetische aanleg, ook leefstijl speelt een rol’, aldus Kampman.

Oestrogeen en hormonen
Overgewicht en obesitas kunnen op verschillende manieren risico’s vergroten. Vetcellen verhogen de hoeveelheid geslachtshormonen (bijvoorbeeld oestrogeen), waardoor de kans op borstkanker toeneemt. Maar ook vet rond de taille (wat zorgt voor meer groeihormonen), en vet rond organen (wat insulineresistentie en ontstekingen kan veroorzaken), verhogen de risico’s.

Uitzonderingen
‘Leefstijl heeft niet op alle kankersoorten evenveel invloed’, benadrukt Kampman. Hersentumoren en leukemie hebben daar bijvoorbeeld weinig mee te maken. ‘Het geldt wél voor dikkedarmkanker, borstkanker, baarmoederkanker, longkanker en alvleesklierkanker.’

Overgewicht haalt roken in
Geen alcohol drinken, een gezond gewicht, gezond eten, niet verbranden door de zon, voldoende bewegen en niet roken helpen mee aan een gezonde leefstijl. Roken is momenteel de grootste risicofactor, maar zoals het er nu naar uit ziet gaat overgewicht deze plek overnemen.

Datum 07/02/2019

Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...