Jonge Democraten willen gratis XTC uitdelen

De komende tijd worden er wellicht gratis XTC-pillen uitgedeeld door Jonge Democraten (JD), de jongerenafdeling van D66. Zij willen deze actie uitvoeren in verschillende steden, waaronder Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Het doel is XTC uit de illegaliteit halen, om gezondheidsrisico’s te beperken. De drugs die verkocht worden in het uitgaanscircuit zijn vaak vervuild en dat kan levensgevaarlijk zijn.

Volgens de Jonge Democraten zijn de risico’s onaanvaardbaar groot, vooral door de onzichtbare herkomst en ingrediënten. In de verklaring staat het aankomende festivalseizoen omschreven als een gevaarlijke situatie. Op feesten zoals Koningsnacht en Koningsdag worden door jongeren op grote schaal verschillende partydrugs gebruikt. Met het huidige Nederlandse drugsbeleid zorgt dit voor gevaarlijke omstandigheden. De JD benoemt de ongelukken met dodelijke afloop die jaarlijks voorkomen.

Het idee is om de productie en het gebruik uit de illegaliteit te halen en vervolgens streng te reguleren. De JD pleit voor ontmoedigingsbeleid, hogere kwaliteitseisen en gedegen voorlichting. De accijnzen zoals deze voor tabak en alcohol gelden moeten de kosten dekken en tellen op bij de algehele belastinginkomsten van de staat.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...