Verslaafden gaan voor bier werken in Essen

Na verschillende projecten in Nederland, heeft Addict Support Essen (ASE) in Duitsland het idee overgenomen om dakloze alcoholisten aan het werk te zetten voor gratis bier. In totaal krijgen ze vijf blikken per dag: ’s ochtends en ’s middags twee en één aan het einde van de dag. Halverwege juni zullen naar verwachting de eerste verslaafden beginnen.

Bärbel Marrziniak van ASE claimt dat ze het niet doen om alcoholisten aan de drank te helpen, maar willen ze slechts een nuttige dagbesteding geven en een doel in het leven. ‘Als ze werkdagen van zes uur maken krijgen ze ook wat zakgeld en eten. Zonder dat biertje in de ochtend komen ze niet eens opdagen, dus voor hen is het een goed initiatief.’ Voor ‘werknemers’ gaat het verslavingsinstituut speuren in hun database. De belangrijkste functie is het schoonmaken van de straten.

Sabine Zschaler, voorzitter van Homeless Support Ruhr en Lower Rhine, vindt het een belachelijk idee: ‘We nemen de waardigheid van daklozen en verslaafden weg. Zij hebben problemen die met gratis bier niet opgelost worden’. Zschaler vermoedt dat alcoholisten op komen dagen om met minimale prestaties een biertje te krijgen om vervolgens te vertrekken. Toch heeft ASE er vertrouwen in, mede door het succes in Amsterdam.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...